Öğle arasınde yemek yerine estetik doktorların kapısını çalan kadınlar (veya erkekler) kısa bir süre sonra hiçbir şey yaptırmamış gibi işe dönebiliyor. Hal böyle olunca biz de Op.Dr. Alpaslan Topçu ile kısa sürede gerçekleşebilecek estetik uygulamalar hakkında konuştuk.


Hem bayanlar hem de erkekler arasında sıkça başvurulan “öğle arası, güzellik molası” yöntemlerin başında kısa süreli estetik uygulamaları geliyor. Uzman doktorlar tarafından doğru yöntemlerle uygulanan bu çözümler, hem doğal hem de anında sonuç almak için bire bir. Yüksek katlı plaza asansörlerinden, en işlek caddelere kadar kulağınıza her yerde fısıldanabilecek neştersiz ve kısa süreli güzellik uygulamalarını daha yakından öğrenmek için Op. Dr. Alpaslan Topçu ile konuştuk. İşte kısa sürede yaptırılabilecek operasyonlardan birkaçı. Ve Topçu"nun anlattıkları...

Kısa Süreli Estetik Uygulamaları

Günümüzde kozmetik uygulamaların yaklaşık % 80 i, cerrahi dışı uygulamalar. Hastalar genelde, cerrahi dışı olan ve daha kısa süreli uygulamaları tercih etmekte.

Botox
Estetik uygulamalarından Botox, yaşla birlikte belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan, kolay ve güvenilir bir yöntem. İlaç istenilen bölgelerde kas içine enjekte edilerek kaslarda gevşemeyi ve kasların üzerindeki kırışıklarda düzleşmeyi sağlıyor. İlacın etkisi 3-7 gün içinde tam olarak oturuyor. Ortalama etki süresi 4-6 ay. İlacın yan etkileri uygulama alanına bağlı olarak, gözkapağında düşme ve çift görme olabiliyor. Ortalama 2 haftada yan etkilerde düzelme olur. Hamileler ve bazı nörolojik hastalıkları bulunanlar dışında Botox pek çok bireyde güvenle kullanılabiliyor.

Günümüzde hangi meslek grubundan olursa olsun, hastalar botox uygulaması sonrası mimik kaslarının tamamen felç olmasını istememekte. Bu etkiyi sağlamak için, uygun dozlarda ve aşamalı botox enjeksiyonu uygulayarak, yüz mimik kaslarında kısmi felç sağlanıyor.

Botox klasik kullanım alanlarının yanında, son zamanlarda uygun dozlarda, boyun, dudak üstü , dekolte ve yanak bölgesinde ki ince kırışıklıklara uygulanmakta.

Dolgu Uygulamaları
Yaşın artması, genetik, stress ve bunun gibi daha pek çok farklı faktöre bağlı olarak kıvrımlarda ve kontür hatlarında oluşan kırışıklıkları, çökme ve belirginleşmeleri hafifletmek ve dudak dolgunlaştırmak amacıyla dolgu malzemeleri kullanılıyor.

Alerji potansiyelinin düşük olması ve uygulama sonrası oluşabilecek istenmeyen etkilerin dolgunun kalıcılık süresi ile sınırlı olması, vücutta bulunan yapısal maddelerden ya da bu yapısal maddelerin yerine konabilecek kimyasal maddelerden oluşan geçici dolguların, tercih nedenlerinden.

Geçici dolgu materyalleri içinde yer alan hyaluronik asit tüm canlıların derisinin dermis tabakasında yer alan bir madde. Deri dışında göz, eklem ve kas dokusunda da bulunuyor. Su tutma özelliği sayesinde cilt elastikiyetinin sağlanmasında rol alıyor. Doldurulacak olan bölgeye göre farklı molekül ağırlığındaki hyaluronik asit maddesi seçiliyor. Hyaluronik asit ile dudak, kaz ayağı, kaş arası, burun kenarı olukları gibi genelde bireylerin şikayetci oldukları bölgelerin geçici dolgusu yapılabiliyor. Hyaluronik asitle yapılan dolgu işlemlerinde oluşabilecek yan etkiler, enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, nodül ve renk değişikliği. Nadiren granülom ve apse oluşumu görülebiliyor.

Fraksiyonel Lazer
Özellikle, lazer teknolojisindeki son gelişmelerle Fraksiyonel lazer ile cilt soyma, leke çıkarma ve kırışıklık tedavisi ülkemizde de çok popüler hale geldi. Lazerle cilt gençleştirme ve yenilemede; üst derinin ince katmanı lazer enerjisi ile buharlaştırılırken, cildin alt katmanında kollajen üretimi arttırılır. Kollajen şeritlerin sıkılaşması sağlanırken, ileri dönemde de kollajen üretimini arttırıyor. Böylece daha taze bir cilt görünümü, ciltte sıkılaşma, izlerde lekelerde ve ince kırışıklarda azalma sağlanıyor.

Lazer ile Kılcal Damar Tedavisi
Özel dalga boyuna sahip lazer cihazları kullanılarak, kan damarlarının içinde ki Hb pigmentleri hedef alınarak, kılcal damarları soldurmak hedefleniyor. Kılcal damar tedavisinde lazer, 4 mm. den küçük damarlarda etkin. Tedavi sonrası hedef damarlarda % 80 iyileşmedir fakat ilerleyen dönemde lazer tedavisinden bağımsız olarak, cilt yapınıza ve dış etkenlere bağlı olarak başka bölgelerde damar çatlakları oluşabiliyor.


Haber : Pemra G. Abasıyanık