33 ülkenin üye olduğu OECD üyesi ülkelerde yaşanan ekonomik krize rağmen yoksulluk oranları değişmezken Türkiye’de yoksulluk oranı yüzde 2 düzeyinde arttı. OECD’nin üye ülkelerde 2013’ün gelir dağılım durumunu ortaya koyan “Artan Eşitsizlik: Genç ve Yoksullar Geriye Düştü” başlıklı rapora göre, Mayıs 2013’te yayınlanan 2010 rakamları güncellendi. Nüfusun yüzde 19.2’sinin göreli gelir yoksulluğu içinde bulunduğu Türkiye bu sonuca göre OECD’de üçüncü konumda yer alıyor. Rapora göre Türkiye, OECD üyesi Avrupa ülkeleri arasında da göreli yoksulluk sıralamasında sonuncu oldu.

Gelir uçurumu büyüyor

Bu doğrultuda rapora bakıldığında, Türkiye’den daha kötü durumdaki İsrail’de nüfusun yüzde 20.9’u, Meksika’da nüfusun yüzde 21.4’ü göreli gelir yoksulluğuna sahip. Danimarka nüfusun ise yaklaşık yüzde 6’sı yoksul.

OECD genelinde en yoksul yüzde 10’un geliri 2007-2011 arası yüzde 1.6 azaldı. 2011’de OECD ülkelerindeki toplumların en zengin yüzde 10’u, en yoksul yüzde 10’unun gelirinin 9.6 katı fazla gelire sahip. Zengin-yoksul arasındaki en büyük uçurum, Meksika, Şili, Türkiye ve ABD’de. Zengin-yoksul ayrımının en az olduğu ülkeler Danimarka ve Finlandiya oldu.

Eşitsizlik artıyor

OECD ra­po­run­da kü­re­sel kriz­den çı­kı­lır­ken, ver­gi ve trans­fer­ler ön­ce­si ge­lir ele alın­dı­ğın­da eşit­siz­li­ğin ön­ce­ki dö­ne­me oran­la da­ha faz­la ol­du­ğu­na dik­kat çek­ti. Ra­por­da dün­ya eko­no­mik kri­zin­den son­ra bir­çok ül­ke­de­ki eko­no­mik to­par­lan­ma­nın za­yıf sey­ret­me­si­nin en yok­sul yüz­de 10’un ge­li­ri­ni azal­ma­ya de­vam et­ti­ği­ne dik­kat çe­ki­lir­ken, en yük­sek yüz­de 10’un ge­li­rin­de ar­tı­şa vur­gu ya­pıl­dı.