Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün Ekonomik Görünüm Raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 8,2, gelecek yıl yüzde 5,3 ve 2012 yılında ise yüzde 5,4 büyüyeceği öngörülüyor.

OECD'nin yılda iki kere yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporunun Türkiye bölümünde, 2009 yılının ikinci çeyreğinde başlayan toparlanmanın, 2010 yılı süresince de güçlü olmaya devam edeceği belirtilerek, gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYH) artış oranlarının bu yıl yüzde 8'i, gelecek yıl yüzde 5'i aşmasının beklendiği kaydedildi. Raporda büyüme karşısındaki risklere de dikkat çekilerek, Türkiye'nin iş döngüsünün, dış çevre ve ihracat performansı konusunda çok yüksek hassasiyet taşıdığı, bu konularda da riskler bulunduğu belirtildi.

Rekabet edebilirlik ve istihdamın toparlanması durumunda, yatırım ve büyümenin daha da güçlü olacağı belirtilen raporda, buna karşılık makroekonomik belirsizliklerin artmasının ya da uluslararası rekabet edebilirliğin duraksamasının ekonomik genişlemeyi zayıflatabileceği üzerinde duruldu.

Yetkililerin, para ve mali politikaların aşama aşama sıkılaşacağını belirttiği, Orta Vadeli Ekonomik Programın da Ekim ayında açıklandığı ifade edilen raporda, devam eden yapısal reformların verimliliği ve formal sektörde istihdamı artırmasının, daha dengeli ve sürdürülebilir büyümenin devamına yardımcı olacağı belirtildi.

Raporda, GSYH büyümesinin iç ve dış talebin etkisiyle bu yılın ilk yarısında çok güçlü olduğu vurgulanarak, birtakım göstergelerin yılın ikinci yarısında da iç talebin sağlıklı olmayı sürdüreceğini gösterdiği kaydedildi. Buna karşılık, ihracat ve sanayi üretiminde yavaşlama yaşanabileceğini işaret edildi.

EKONOMİK TAHMİNLER


OECD'nin tahminlerine göre Türkiye ekonomisi, bu yıl yüzde 8,2, gelecek yıl yüzde 5,3 ve 2012 yılında ise yüzde 5,4 büyüme kaydedecek.

2012 yılına kadar Türkiye'nin cari işlemler açığının artacağı tahminine yer verilen raporda, Türkiye'nin cari işlemler açığının GSYH'ya oranının bu yıl yüzde 5,1, gelecek yıl yüzde 5,7 ve 2012 yılında da yüzde 6,3 olmasının beklendiği kaydedildi.

Rapora göre, işsizlik oranı da bu yıl yüzde 12, gelecek yıl yüzde 11,7 ve 2012 yılında ise yüzde 11 olacak.

OECD tahminlerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi ise bu yıl yüzde 8,5, gelecek yıl yüzde 6,9 ve 2012 yılında ise yüzde 6,4'e inecek

DÜNYA EKONOMİSİ BU YIL YÜZDE 4,6 BÜYÜYECEK


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Ekonomik Görünüm Raporunda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4,6, gelecek yıl yüzde 4,2 ve 2012 yılında da yüzde 4,6 büyümesinin beklendiği bildirildi.

OECD'nin yılda iki kere yayımlanan Ekonomik Görünüm Raporunda, küresel kur gerilimi ve Avrupa'daki olası borç krizleri gibi çeşitli faktörlerin, görünümün ileride aşağı doğru revize edilmesine sebep olabileceği üzerinde duruldu.

Rapora göre, bu yıl yüzde 4,6 olması beklenen küresel büyümenin gelecek yıl yüzde 4,2'ye düşerek yavaşlaması ancak 2012 yılında tekrar yüzde 4,6 seviyesine çıkması bekleniyor. OECD mayıs ayındaki tahminlerinde gelecek yıl için yüzde 4,5 büyüme öngörmüştü.

OECD Başekonomisti Pier Carlo Padoan, dünya ekonomisi için toparlanmanın sürdüğünü, ancak oldukça yavaş olduğunu belirtti.

Tahminlere göre, ABD ekonomisi bu yıl yüzde 2,7, gelecek yıl yüzde 2,2 ve 2012 yılında da yüzde 3,1 büyüme kaydedecek. Mayıs ayındaki beklentilerde OECD hem 2010 hem de 2011 yılları için yüzde 3,2 büyüme beklediğini açıklamıştı.

OECD, Japonya'nın bu yılki büyüme tahminini ise yukarı doğru revize ederek yüzde 3,7 yaparken, gelecek yıl büyümenin yüzde 1,7'ye gerileyeceğini bildirdi.

Raporda, 16 üye ülkeli Avro Bölgesi ekonomisinin hem 2010 hem de 2011 yılında yüzde 1,7 büyüyeceği öngörülüyor.

OECD ülkelerinde ise büyümenin bu yıl yüzde 2,8, gelecek yıl yüzde 2,3 ve 2012 yılında da yüzde 2,8 olması bekleniyor.

Rapora göre İngiltere ekonomisi bu yıl yüzde 1,8, gelecek yıl yüzde 1,7 ve 2012 yılında ise yüzde 2 büyüyecek.

OECD raporunda, birçok ülkedeki deflasyon riski konusunda uyarıda bulunulurken, bu riskin görece düşük olduğu, ancak tamamen kaybolmadığı ifade edildi.

Ekonomik Görünüm Raporuna göre, Yunanistan ekonomisinin bu yıl yüzde 3,9 ve gelecek yıl yüzde 2,7 küçülmesi bekleniyor. 2012 yılında ise Yunanistan ekonomisinin yüzde 0,5 büyüyeceği öngörülüyor.

A.A.