AYDINPOST HABER SERVİSİ-Aydın Ticaret Odası Başkanı İ. Hakkı Dokuzlu, ODY belgeleriyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Dokuzlu, "Karayolu Taşıma Yönetmeliği"nin “Yetki Belgesi Sahiplerinin Yükümlülüğü” başlıklı 43. Maddesinin 15. Fıkrasında “Yetki belgesi sahipleri, ilk yetki belgesi aldıkları tarihten itibaren 6 ay içinde, mesleki yeterlilik ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmek ve faaliyetleri süresinde muhafaza etmekle yükümlüdürler” hükmü gereği mevcut(eski) yetki belgesi sahibi firmalar ÜDY ve ODY türü Mesleki Yeterlilik belgesine sahip kişileri faaliyetleri süresince istihdam etmek zorundadır. Yetki belgesini yeni almış firmalarda 6 ay içerisinde yükümlülüklerini yerine getirmek ve eski yetki belgeli firmalarda olduğu gibi faaliyetleri süresince bu kişileri istihdam etmekle(muhafaza etmekle) yükümlüdür demektedir. K1 belgesi sahibi tüzel kişiler (sermaye şirketleri ve kooperatifler) bünyelerinde ODY belgeli bir kişi istihdam etme zorunluluğu 30.06.2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. ODY belgesini almayan veya aldığı halde otomasyon sistemine işletmeyen belge sahiplerine Ulaştırma Bakanlığınca ceza kesimi süreci başlamıştır. K1 sahibi tüzel firmalarda 25 Şubat 2006 tarihinden önce en az 3 yıl müdür / idareci, şef, uzman, operasyon yöneticisi, operatör vb. görevler de çalışanlar ODY belgesi almak için, sınava tabi olmadan http://ubgup.gazi.edu.tr adresinde belirtilen belgeler ile belge ücretinin ödendiğine dair dekontu (belge başına 26,00-TL ücret Vakıfbank şubelerine yatırılması gerekmektedir) Gazi Üniversitesi Ulaştırma Bakanlığı Projesi bölümü KARAYOLU TAŞIMACILIK FAALİYETLERİ MESLEKİ YETERLİLİK İNCELEME,DEĞERLENDİRME VE GELİŞTİRME MERKEZİ 4. Cadde 727. Sokak No:7 06550 Yıldız-Çankaya/ANKARA adresine posta yoluyla başvurmaları gerekmektedir” dedi.
Dokuzlu ayrıca, “ODY belgesini aldığı halde Odaya belgesini ibraz etmeyen belge sahiplerinin de bir an önce belgelerini Aydın Ticaret Odasına başvurarak sisteme işletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ulaştırma bakanlığınca her ay kendilerine ceza tahakkuk ettirilecektir. Üyelerimizin mağdur olmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir” diye konuştu.