Elde ettiği hurda parçalarla bugüne kadar 7 ayrı otomobil yapan Varsak, okuma yazmayı ise evinde kendi imkanlarıyla öğrendiğini belirtti.

Kastamonu'nun Gökçe Kent Köyü'nde çiftçilik yaparak hayatını kazanan Ahmet ve Nezahat çiftinin 3 çocuğundan en büyüğü olan 45 yaşındaki yürüme engelli İlhan Varsak ilkokula gitmezken, okuma ve yazmayı evinde kendi imkanıyla öğrendiğini belirtti. Odun kesme motorunu kullanarak bazı malzemeleri hurda araçların vites, direksyon ve camlarını kullanarak otomobil üreten Varsak, kaportasını da kendisi hazırladı. Henüz 3 yaşındayken yanlış iğne sonucu geçirdiği çocuk felci sonrası bacakları tutmayan ve bu nedenle hiç okula gidemeyen İlhan Varsak, köydeki evlerinin avlusunda oluşturduğu mini atölyesinde temin ettiği parçaları bir araya getirerek bugüne kadar kendisi için 7 ayrı otomobil yaptı. Okuma yazmayı evde kendi imkanlarıyla öğrenen Varsak, hayalini kurduğu projeyi hayata geçirmenin keyfini yaşıyor.

Çocukluğunda, köy yollarında sürekli bozulan tekerlekli sandalyesini tamir ederek bu işe gönül verdiğini belirten İlhan Varsak, zamanla otomobil yapmaya başladığını belirtti. İlk otomobilini köyde odun kesme motorunu kullanarak ahşaptan otomobil yapan engelli İlhan Varsak, son olarak çapa motoru kullanarak üstü açık bir araba yaptı. Ayağını yerden kesecek otomobillerin önce kafasında projesini hazırlayan İlhan Varsak, temin ettiği parçaları bir araya getirerek gerçekleştirdiği projelerle köydeki tüm tamir işlerini yapmaya başladığını belirtti. Son yaptığı üstü açık aracı kötü hava koşullarında kullanamayacağı gerekçesiyle yeni bir otomobil yapmak için kolları sıvayan Varsak, odun kesme motoru kullanarak kendi imkanlarıyla 2 kişilik 4 ileri, 1 geri vites kırmızı bir otomobil yaptı. Saatte 60 kilometre hız lapabilen 10 beygir gücündeki otomobili üreten Varsak, çevresindekilerin takdirini kazandı.

Evinde mekanik makine projeleri hazırlayan İlhan Varsak, ilkokul diploması olmamasına rağmen Kastamonu Sakatlar Derneği'nin açtığı kursu tamamlayıp, Bilgisayar Sertifikası aldı. Gökçe Kent Köyü'nde her türlü mekanik aracı başarıyla tamir eden İlhan Varsak, bir arkadaşının isteğiyle hazırladığı tarımda kullanılan aracı için ise TÜBİTAK'a başvurmayı amaçlıyor.

Kendi yaptığı otomobillerle özgürlüğüne kavuştuğunu belirten İlhan Varsak, imkan verilmesi halinde çok daha iyi işlere imza atacağını belirtiyor. Yürüme engeli olmasının kendisini engellemediğini belirten Varsak, "Boş durmayı sevmiyorum. Evimde oluşturduğum mini atölyemde 15 yaşından itibaren mekanik işlerle uğraşmaya başladım. Biri eskiyince çıkma kullandığım malzemelerle diğerini yaptım ve ortalama 2-3 bin TL'ye mal ettim. Bir başkasından yardım istemek yerine kendi kendime yetebilmeyi öğrendim" dedi./dha