Dostlar Tiyatrosu"nun "Sivas 93" oyununun, Afife Ödülleri"nde mansiyona değer bulunması Genco Erkal"ın tepkisine neden oldu.


Ödülü reddeden Erkal, “Kabul etmek Sivas"ta ölenlere saygısızlıktır”, Dormen ise "Haklılar ama keşke önceden söyleselerdi” dedi.

Bu yılki Afife Jale Tiyatro Ödülleri"nde Dostlar Tiyatrosu"nun sergilediği “Sivas 93” adlı oyuna mansiyon ödülü verilmesi, tiyatronun kurucusu Genco Erkal, oyunun müziklerinin bestecisi Fazıl Say ve tiyatro ekibinin tepkisine neden oldu. Erkal, teselli niteliği taşıyan mansiyon ödülünü kabul etmenin, Sivas"ta ölenlere ve 39 yıllık Dostlar Tiyatrosu"na saygısızlık olacağını söyledi. Afife Jale Ödülleri"nin verilmesinde 9 yıllık emeği olan tiyatro sanatçısı Haldun Dormen de Erkal"a hak verdiğini açıkladı. Dormen, “Ama keşke ödülü reddedeceklerini son anda değil de, daha önce söyleselerdi, aklımızı başımıza getirselerdi” dedi.


Bu yıl Afife Jale Tiyatro Ödülleri"nde mansiyon “Sivas 93” adlı oyunuyla Dostlar Tiyatrosu"na verildi. Ancak Dostlar Tiyatrosu bu ödülü almayacaklarını bildirerek törene katılmadı.

ERKAL: YAKIŞIKSIZ

Dostlar Tiyatrosu"nun kurucusu Genco Erkal ödülü reddetmesiyle ilgili olarak, “Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi. Erkal "Bir yarışmada konulan ödüle yeterli nitelikte görülmemekle birlikte, anılmaya değer bulunan yapıtlarına" böyle bir ödülü vermenin ve bu ödülü kabullenmenin Sivas"ta hayatını kaybedenlere saygısızlık olacağını söyledi.

Erkal, “Sivas 93” adlı oyunu sahnelemek için gittiği Eskişehir"de “mansiyon” kelimesinin pek bilinmediğini, bu nedenle mansiyon ödülü denince çok önemli bir şey sanıldığını ifade etti. Ancak teselli ödülü niteliğindeki tanımlamanın aşağılayıcı olduğunu belirtti. Erkal şunları söyledi:
“Oyunun böyle bir ödüle layık olduğunu düşünmüyoruz. Zaten biz kimseden ödül de istemedik. Gereken ödülü seyircinin ilgisiyle aldığımızı düşünüyoruz. Oyunu 3 ay içinde ortalama 500 kişiye 76 kez oynadık. Oyunumuz seyirci sıkıntısı çekilen bir dönemde çok çarpıcı bir sonuç elde etti. Böyle bir yapıta mansiyon ödülü verilmesi hoş bir şey değil. Bunu yakışıksız buluyorum. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu kabul edersek yaptığımız işe saygımız olmaz diye düşünüyoruz. Sivas"ta yitirdiğimiz, bu oyunda andığımız kişilerin anısına da saygısızlık olduğunu düşünüyoruz.”

Erkal, mansiyon ödülünün ilk kez geçen yıl verildiğini belirterek, ödülün amatör bir tiyatro topluluğu olan Aslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu"na değer bulunduğunu da anımsattı.


Kim, hangi ödülü aldı?


Tiyatroya 39 yıldır emek veren Dostlar Tiyatrosu"nun amatör tiyatro seviyesinde düşünülmesinin kendilerine çok ters geldiğini söyleyen Erkal, “Amatör tiyatroları özendirmek amacıyla konulan ödüllerden birine layık görülmek bize çok ters geldi. Ayrıca ödül gecesi yaşananları da saygısızlık olarak niteliyorum. Siz bir ödül verdiniz, bu ödül kabul edilmedi. Bu ödülün kabul edilmediğini açıklamanız lazım. Fazıl Say en iyi müzik dalında aday oldu. Fakat protesto etti, katılmadı. Siz sanki böyle protestolar yapılmamış ya da bu ödüller reddedilmemiş gibi bir ödülün prestijini kurtaramazsınız. Bence bu gibi olaylar ödüle prestij kaybettirir. Başlangıçta çok iyi niyetlerle kurulmuş, çok başarılı seçici kurullardan oluşmuş bir tiyatro ödülü maalesef son yıllarda değerinden çok şey kaybetti.”

Erkal, son yıllarda pek çok kişinin ödülü reddettiğini ya da (aday değilim) diyerek çekildiğini de belirtti:
“Bu da ödülün eski önemini korumadığını gösteriyor. Biraz daha titiz davranmak gerektiğine inanıyorum. Bu gidişle bu ödülün ömrü de çok uzun sürmez diye düşünüyorum. Böyle bir oyunu oynamaya cesaret ettiğimiz için ödül veriliyor. Bu çok tuhaf. Bir sanat ödülünün cesaretten dolayı veriliyor olması da kabul edilebilir durum değil. Bu ödülün artık yıllar geçtikçe belli bir tiyatro ailesinin fertleri ve o çevreye yakın bir zümrenin içinde karar verilen, artık eski önemi olmayan bir ödül olduğunu düşünüyorum.”

DORMEN: HAKLILAR AMA KEŞKE UYARSALARDI

1997"den beri verilen Afife Jale Tiyatro Ödülleri"nin gerçekleştirilmesinde emeği olan Haldun Dormen ise verilen kararı haklı bulduğunu ama bu ödülün reddededileceğinin daha önceden belirtilmesi gerektiğini söyledi. Dormen, “Kabul ediyorum, burada yanlış bir şey olmuş ama jürinin isteği onlara bir ödül vermekti. Jüri şu düşünceden yola çıktılar: "Sivas 93" çok güzel bir prodüksiyon ama tiyatro çerçevesine uymuyor... Ben işin içinde olmadığım için hatayı fark edemedim. Jüri bir ödül vermek istedi ve sonradan hatalı olduğunu fark etti. Tabii iş işten geçti. Keşke daha evvel bize söyleselerdi, aklımızı başımıza getirselerdi. Son gün bunun söylenmesi beni çok rahatsız etti. Çünkü bu işin içinde iyi niyet vardı” diye konuştu.

SAY: PROTESTOYU HAKLI BULUYORUM

Piyanist ve besteci Fazıl Say, Afife Jale Tiyatro Ödülleri"nde Genco Erkal ile Dostlar Tiyatrosu"nun “Sivas 93” adlı oyunla değer bulunduğu mansiyon ödülünü reddettiğini, kendisinin de müzik dalındaki adaylığını geri çektiğini açıkladı. Say, “Afife Jale Ödülleri"nde mansiyon kazandığını duyduğumuzda bu hepimizin tuhafına gitmişti. Onların son karar olarak, bu ödülü almayı reddetmesi ve bunu sert dille yazılmış bir basın bildirisiyle sunması çok doğru oldu. Dostlar Tiyatrosu bir yandan böyle bir protesto sürecinde iken "En İyi Müzik" dalında aday olarak kalmayı doğru bulmadım ve bu adaylığımı geri çektim. Çünkü, bu protestoyu tamamen haklı buluyorum. Ayrıca bu ekibin de bir bireyiyim ve tamamen aynı fikirdeyim. Biz açıklamamızı yapmamıza rağmen, Afife Jale Ödülleri gecesinde yarışanlar arasında adımın geçmesini vahim buldum. Kanımca bu yılki Afife Jale Ödülleri"ne prestij olarak gölge düşmüştür. Bu tür bir taşra zihniyeti ile ne sanatsal ne de toplumsal duyarlılığa varılabilir” dedi.

NTVMSBC