Ünlü film yönetmeni Roman Polanski'nin, 31 yıl önce ABD tarafından çıkarılan bir tutuklama başvurusu nedeniyle İsviçre makamlarınca gözaltına alındığı bildirildi. Zürih Film Festivali organizatörleri, hayat boyu yaptığı yönetmenlik çalışmaları dolayısıyla kendisine verilecek ödülü almak üzere Fransa'dan İsviçre'ye giden Polanski'nin, Zürih polisince gözaltına alındığını belirtti.
Organizatörler, Polanski'nin, ABD tarafından 1978'de çıkarılan tutuklama kararı nedeniyle gözaltına alındığını kaydetti. Polanski, mahkeme tarafından kendisine yöneltilen 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz suçlamasını kabul etmesinden 1 yıl sonra, 1978'de ABD'yi terk etmişti. Kaçak statüsündeki Polanski ABD'de tutuklana-cağını bildiği için geri dönmüyordu.

Kurban Samantha Geimer de davayla ilgili ayrıntıların yayımlanmasının, kendisine, kocasına ve çocuklarına zarar verdiğini söylerek suçlamaların düşürülmesini istiyor. Polanya doğumlu yönetmen 31 yıl boyunca ABD'ye hiç gitmemişti. Polanski sınır dışı edilebileceği korkusuyla İngiltere'de de hiç film yapmadı. 2002'de "The Pianist" filmiyle en iyi yönetmen Oscar'ını kazanan Polanski'nin ödülünü aktör Harrison Ford almıştı. -yenişafak