Büyük depremlerde hasar oranının ODTÜ'lü uzmanlar tarafından geliştirilen "Sismik İzolasyon Sistemi" ile düşürülmesi hedefleniyor. Bu Proje gerçekleştiği zaman Türkiye'nin büyük sorunlarından depremle mücadele için önemli bir adım olacağı düşünülüyor.

Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan depremle mücadele etmek ve depremin şiddetini daha az hissettirmek için Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde "Sismik İzolasyon Sistemi" geliştirildi. Bu geliştirilen proje ile yüksek büyüklükte olan depremlerin yaptıkları hasar oranlarının en aza indirilmesi hedefleniyor.

Geliştirilen sistem, depremlerde binayı koruyabilecek şekilde tasarlandı. Sistem binaların altına yerleştiriliyor ve depremin yıkıcı şiddeti daha az hissedilmesini sağlıyor. Uzmanlar, "Sismik İzolasyon Sistemi"nin çalışma prensibini, "deprem sırasında temel ile binanın bir anlamda bağlantısını kesmek" olarak görüyorlar. Bu şekilde deprem sırasında zemindeki hareket binada çok az hissediliyor. Ayrıca düşük maliyetli ve kolay uygulanabilir olması da bir avantaj. Sistem, yüzde 100 yerli olma özelliğini de sahip.