Chip&PIN’in hayata geçtiği son 5 yılda kredi kartlarında toplam 7.3 milyar adet şifre girildi. Yani her bir işlemde sağlanan 14 saniyelik tasarruf, toplamda 3 bin 240 yıla denk geliyor. Şifre uygulamasıyla kart sahtekarlığında da yüzde 73 düşüş oldu.

Kredi kartlarında 5 yılını dolduran chip&PIN uygulaması, hem sahtekarlık oranlarını yüzde 73 düşürdü hem de ödeme yaparken harcanan zamanda ciddi tasarruf sağladı.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, Türkiye’de chip&PIN uyumlu ATM, POS ve kredi kartı uyumunun yüzde 100’e ulaştığını ama dünyada bu oranın kredi kartlarında ortalama yüzde 45, POS’larda yüzde 76 düzeyinde kaldığı bilgisini de paylaştı. Vatan gazetesinin haberine göre, Canko, chip&PIN’in uygulamasının sadece teknolojik bir gelişim olmadığını, bunun perakendeci için kasa kuyruğunda azalma ve müşteri memnuniyeti, kart kullanıcıları için ise zamandan kazanım gibi faydaları da olduğunu anlattı. Canko, 5 yılda toplam 7.3 milyar defa şifreli işlem gerçekleştiğine dikkat çekerek sadece 2011 yılında Türkiye’de gerçekleşen 2 milyar işlemde chip&PIN doğrulamasının kullanıldığına değindi. Canko, “Şifre güvenliğimizi sağlarken aynı zamanda yaşantımızın kalitesine de etkisi oldu. Daha önce alışverişlerimizde imza kullanırken 27 saniye harcıyorduk. Şimdi şifreli işlem ile bu süre 13 saniyeye düştü” dedi.

Yani chip&PIN’ın hayata geçtiği son 5 yılda her işlemde 14 saniye daha az zaman harcandı. 5 yılda yapılan 7.3 milyar adetlik şifreli işlem hesaba katıldığında zamanda elde edilen tasarruf tam 3 bin 240 yıla denk geliyor.

SAHTEKARLIKTA DÜŞÜŞ
Türkiye’nin kartlı ödeme sistemlerinde yenilikçi uygulamaları ile bugün birçok ülkeye örnek olduğunu belirten Canko, Türkiye’de kart kullanıcılarının alışverişlerinde imza yerine şifre kullanmalarını sağlayan chip&PIN sistemi ile son 5 yıl içinde Türkiye’de kart sahteciliğinde yüzde 73 oranında düşüş yaşandığını vurguladı. Canko, “Türkiye’de son 5 yılda kayıp, çalıntı ve sahte kart zararı sebebiyle oluşan kayıp tutar bugün toplam alışverişler içinde yüz binde bir gibi çok düşük bir seviyeye ulaştı. Avrupa’nın bir numaralı kredi kartı pazarı konumunda bulunan ve chip&PIN teknolojisine Türkiye’den 1 yıl önce geçen İngiltere’de bu oran 40 kat daha fazla. Kart sahteciliği nedeniyle yaşanan yurtiçi kayıpların en yüksek seviyeye çıktığı 2008 yılından 2011 yılına kadar chip&PIN uygulaması sayesinde zararda yaklaşık 5’te 1 oranında düşüş yaşandı. chip&PIN altyapısı olmayan ülkelerde kartlarımızın dolandırıcılık amaçlı kullanımı nedeniyle zarar 2006-2011 yılları arasında yaklaşık 10 kat arttı” diye konuştu.

Soner Canko, Türkiye’nin chip&PIN’deki başarısını anlatırken bunun sektör olarak ortaklaşa adımlar atmalarının ve tek bir sesle kamuoyunda farkındalık yaratmalarının da etkisi olduğuna değinerek şimdi aynı stratejiyi temassız kartlarda göstermek istediklerini de aktardı. Türkiye’nin temassız kart konusunda Avrupa’nın en iyisi olduğuna, ilk temassız kartın Türkiye’de verildiğine değinen Canko şunları söyledi: “Tüm bankaların ve operatörlerin çözümleri var. Her bir operatör ve banka ile yeni bir şey denedik. Büyük kitlelere yerleşmedi ama bu konuda tecrübemiz var. Temassızda biz koordineli gidemedik. Her banka kendi mesajı ile anlattı. Biz chip&PIN’de olduğu gibi iletişimi tek bir ağızdan yapmak için bankalara ‘Arkadaşlar temassızda gücümüzü birleştirelim’ diyeceğiz ki yaptığımız bu kadar yatırım boşuna gitmesin.”

KART DÜNYASININ OSCARINI BKM’NİN 'KEKLİK'İ ALDI
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) alışverişlerde nakit yerine banka kartı kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Osmanlıca’da nakit anlamına gelen ‘keklik’i ana karakter olarak kullandığı ‘Bay Bay Nakit’ kampanyası Barcelona’da düzenlenen Cards&Payments Europe 2012 Trailblazer Ödülleri’nde Avrupa’nın en büyük finans kurumlarını geride bırakarak, ‘Yılın En Başarılı Pazarlama İletişimi” kategorisinde ödül kazandı.

BKM Genel Müdürü Soner Canko, dünyada yılın bankacılık gelişmelerini araştıran Cards International tarafından düzenlenen ödül töreninde Avrupa’nın en büyük finans kurumları arasından sıyrılarak kazandıkları ödülün kendileri adına çok büyük bir onur olduğunu söyledi.

Canko, “Bay Bay Nakit iletişimimizin ne kadar isabetli olduğu tescillenmiş oldu” dedi.

İSVEÇ'İN 'KEKLİK'İ ABBA OLDU
Bugün Avrupa’da pek çok ülkenin de nakit kullanımını azaltmak için çeşitli kurallar getirdiğini ya da kart kullanımını teşvik etmek için adımlar attığını anlatan Soner Canko, 2-3 ay önce de İsveç’in bir zamanlar çok ünlü olan pop müzik grubu ABBA ile bir kampanya başlattığını söyledi.