KCK davası kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili olarak sahip ve yöneticileri Ergenekon soruşturmalarında sanık olan Odatv ve Aydınlık Gazetesi’nde sistematik olarak yıpratma-karalama haberleri yapılmıştı. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Odatv’nin sahibi Soner Yalçın’ın bu haberleri İsrailli gazeteci Rafael Sadi ile eş güdümlü olarak yayınladığı ortaya çıkmıştı. Sadi’nin yurtdışında MİT, Türkiye ve AK Parti aleyhinde çıkacak haberlerden önceden bilgi sahibi olduğu ve daha yayınlanmadan bu haberler konusunda Yalçın’ı uyararak internet sitesinde kullanmasını istediği tespit edilmişti.

Ses kaydının ‘Mısır’ zamanlaması

Hakan Fidan aleyhindeki ses kaydı da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Mısır gezisinde İsrail’e karşı yürütülmesi planlanan yaptırımları açıklamasıyla eş zamanlı olarak servis edilmiş, ses kaydını PKK’ya yakın sitelerden hemen sonra Odatv yayınlamıştı. İngiliz Daily Telegrafh gazetesinin özür dilemek zorunda kaldığı “AK Parti kuruluşunda İran’dan 25 milyon Dolar aldı” haberinin altından da Rafael Sadi ismi çıkmıştı. Erdoğan konuyla ilgili “14 Eylül’de Daily Telegraph’ta yayınlanan haber 15 dakika sonra İsrail’in Haaretz Gazetesi’nin internet sitesinde yayınlanıyor. Sonra oradan buraya geliyor ve Türkiye’de açıklamalar başlıyor. Paslaşmaya dikkat edelim” sözleriyle ilişkiler ağına dikkat çekmişti.

Haber değil dezenformasyon

Bu süreçte İngiliz ve ABD basınında İsrail’in Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarı olmasından son derece rahatsız olduğu yönünde haberler yayınlanırken Odatv de Fidan ve ailesi aleyhine daha sonra yalan olduğu ortaya çıkan çok sayıda dezenformasyon haberleriyle destek vermişti. Fidan’ın Müsteşar Yardımcılığı görevine atanacağının belli olmasının ardından Odatv çok sayıda aleyhte haber yaptı. Fidan’ın müsteşar olmasının ardından ise bu haberlerin sayısı arttı.

Fıratnews’le ortak hareket

Soruşturma devam ederken Soner Yalçın’ın bazı Ergenekon üyelerinin yanı sıra PKK üyeleriyle de irtibatının belirlendiği ileri sürüldü. Yalçın’ın PKK’nın yayın organı Fıratnews sitesi yöneticileriyle de irtibatının bulunduğu belirlenmişti. Yalçın’ın, sitesinde yayınlayacağı haberlere Fıratnews’in yöneticileriyle birlikte karar verdiği iddia edilmişti. PKK yöneticilerinin kritik süreçlerde yaptıkları açıklamaların tamamının Fıratnews’le organize biçimde Odatv’de de yayınlandığı tespit edilmişti.

İşte ODATV’nin dezenformasyon haberleri

26 Nisan 2010: “F Tipi MİT’e de mi bulaştı”... MİT Müsteşarlığı’na en yakın isim Fidan’ın cemaatçi olduğu iddia edildi.

26 Nisan 2010: “Askerde MİT Müsteşarı sıkıntısı”... Emre Taner’in emekliliği durumunda müsteşarlık koltuğuna ismi geçen Fidan’ın askerler tarafından istenmediği eski bir astsubay olan Fidan’a komutanların saygı duyamayacağı savunuldu.

29 Nisan 2010: “MİT raporunu kim sızdırdı”... Fidan’ın MİT Müsteşarlığının ele alınacağı MGK öncesi Vakit Gazetesi’nde yer alan bir haber Odatv tarafından MİT kaynaklı sızma olarak sunuldu. Habere göre, Yıkıcı Dinci Örgütlenmeler arasında yer almayan Fethullah Gülen cemaati 2010 yılında MİT tarafından listeye dahil edildi.

2 Ağustos 2010: “MİT Müsteşarı 20 Temmuz’da neredeydi?”... Fidan’ın iki kişi ile birlikte İmralı’ya giderek Öcalan’la görüştüğü iddiası manşete çekildi.

9 Ağustos 2010: “Fidan’ın kolunu başbakan mı tutuyor?”... Fidan’ın görevini ihmalle suçlandığı haberde Islak İmza davasında ismi geçen MİT personeli ile ilgili olarak harekete geçilmediği savunuldu.

12 Ağustos 2010: “Fidan’a neden İran yanlısı dediler?”... İtalyan Corriere Della Sera gazetesinde yayınlayan bir makaleye atıf yapılan haberde Fidan’ın TSK bölgeden uzak tutmaya çalıştığı ileri sürüldü.

15 Eylül 2010: “MİT’te neler oluyor?”... KPSS kopya çetesinden yardım alan adaylar arasında MİT’e girmeyi başaran gençlerin de bulunduğu iddia edildi.

22 Ekim 2010: “MİT Müsteşarı Fidan kiminle görüştü?”... Fidan’ın Erbil’e gizlice giderek burada görüşmeler yaptığı anlatıldı.

28 Ekim 2010: “Barzani kimin arabulucusu çıktı?”... Fidan’ın Erbil’deki MİT binasında Osman Öcalan’la görüştüğü ve PKK karşıtı hareketin liderliğini vadettiği ileri sürüldü.

11 Kasım 2010: “MİT Müsteşarının kardeşi kimin hizmetinde çalışıyor” Bu haberde ODATV, Fidan’ın, Mustafa isminde bir kardeşinin olduğunu ve Amerika’da Fethullah Gülen’in yanında çalıştığını savundu. MİT yaptığı açıklamada yalanladı.

02 Şubat 2011: “MİT müsteşarı Fidan Ergenekon klasörlerindeki bu listeye ne diyecek?”... Haberde Ergenekon sanığı Yusuf Erikel’in fihristinde Hakan Fidan’ın da isminin bulunduğu ve bu ilişkinin savcılar tarafından ‘deşifre’ edildiği savunuldu.