Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugün bir ilke imza atarak, mahkemenin içtihatlarıyla ilgili temel veriler konusunda ayrıntılı bir liste yayımladı.

Söz konusu veriler, AİHM'e gelen ''pilot davalarda'' verilen ve verilecek kararlar için bir rehber olma özelliği taşıyor.

AİHM'nin internet sitesinden (www.echr.coe.int) ulaşabilecek olan temel veriler terör, gözaltı koşulları, tutukluluk, adil yargılanma, Romanların hakları, eşcinsel hakları, sınırdışı cevre korunması, fikri ve işçi hakları gibi konulardaki şikayet başvurularında içtihat oluşturan kararlar hakkında bilgiler veriyor.

Temel veriler listesinde, Türkiye'den terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın açtığı dava ve yine Çakal Carlos lakaplı uluslararası terörist Ramirez Sanchez'in Fransa aleyhine açtığı davada alınan kararlar da yer alıyor.

Avrupa Konseyi bünyesinde, İsviçre'nin Interlaken kasabasında 18-19 Şubatta düzenlenen konferansta, AİHM içtihatlarının daha iyi anlaşılması için temel verilerin yayımlanması kararlaştırılmıştı.

AİHM'nin 1959 ile 2009 yılları arasında verdiği toplam mahkumiyet kararlarında Türkiye ilk sırada bulunurken, İtalya 2. Rusya 3. sırada yer alıyor. 1959 ve 2009 yılları arasında verilen mahkumiyet kararlarının yüzde 18'ini de Türkiye aleyhine verilen kararlar oluşturuyor.

Mahkemede karar için bekleyen davalar sıralamasındaysa Rusya ilk sırada, Türkiye ikinci, Ukrayna ise üçüncü sırada yer alıyor.

A.A.