Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ndeki Kato Dağı eteklerinde düzenlenen 'Kuzu Kırpma Festivali'nin son günündeki etkinliklere katılan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, festivalin demokratik özerkliğin ilanı olduğunu savunarak, "Cudi, Gabar ve Kato Dağı’nda bizi dinleyenler var. Onlar en kısa zamanda aramızda olacaklar. Önderimiz sayın Öcalan da en kısa zamanda aramızda olacak" dedi.
 
Bu yıl Kato Dağı eteklerinde 7’ncisi düzenlenen Koyun Kırpma Festivali sona erdi. 3 gün süren festivalin son gününde 'Dengbej Divanı'yla başlanan etkinlikler, tiyatro, panel, yöresel oyunlar ile havai fişek gösterileri ile sürdü. Dağdaki PKK’lıların giydiği kıyafete benzer giyinen yüzlerce genç, akşam saatlerinde bir ellerinde Abdullah Öcalan posteri, diğer ellerinde meşale ile festival alanını boydan boya yürüdü.
 
'KADIN ÖZGÜR OLMAZSA, TOPLUM DA OLMAZ'
 
Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖHK) üyesi Yıldız Özen, 'Kadın kırımı toplum kırımıdır' konulu bir konuşma yaptı. Kıl çadır içinde düzenlenen panelde konuşan Özen, Kürt kadının 5 bin yıllık erkek egemen sistemine karşı mücadele verdiğini belirterek, kadının özgür olmaması halinde toplumun da özgür olamayacağını savundu.
 
Panelin ardından kurulan Dengbej Divanı’nda Abdullah Öcalan ve Kürt isyanları üzerine bestelenen Kürtçe şarkı ve türküler seslendirildi.
 
'ÖNDERİMİZ ÖCALAN ARAMIZDA OLACAK'
 
Festivale katılan Van Milletvekili Nazmi Gür ve Hakkari Milletvekili Adil Kurt’a kutlamalar sırasında halk büyük ilgi gösterdi. BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt festivalin, demokratik özerkliğin ilanı olduğunu iddia ederek, Kürt milletvekillerinin bırakılmaması halinde görkemli bir direnişe geçeceklerini söyledi. 
 
Kurt şöyle dedi:
 
"Bu sadece kuzu kırpma festivali değildir. Aynı zamanda demokratik özerkliğin ilanıdır. Kato Dağı’nda özgürlük halayı çekiyoruz. Cudi, Gabar ve Kato Dağları’nda bizi dinleyenler var. Onlar en kısa zamanda aramızda olacaklar. Önderimiz sayın Öcalan da en kısa zamanda aramızda olacak ve Kato Dağı’nda Kuzu Kırpma Festivali’nde aramızda festivali kutlayacak. Bizler eğer meclise gitmiyorsak, halkımıza 'ya özgürlük ya özgürlük' sözünü verdiğimiz içindir. Burada Kato Dağı eteklerinde Meclis’e şu mesajı yolluyorum; Ya savaşsız bir özgürlük, ya da görkemli bir direniş."
 
TUTUKLU VEKİLLERİN ADLARI OKUNDU
 
Daha sonra KCK/TM davasından tutuklu BDP’li milletvekillerinin isimleri tek tek anons edilirken, 'Mehmet Hatip Dicle kimdir?' diye anons edildiğinde, festivale katılanların tümü hep bir ağızdan, 'benim' diye bağırdı. Daha sonra da Diyarbakır, Mardin ve Siirt cezaevlerinden siyasi tutukluların gönderdiği mesajlar okundu.
 
Yüzleri maskeli çok sayıda kişi, bir elinde Öcalan posteri diğer elerinde meşale ile festival alanını boydan boya yürüdü. Yüzleri maskeli gençlerin geçişleri sırasında izleyiciler de alkış ve sloganlarla onlara eşlik etti. Festival, Koma Laleş ve Koma Sorxwin’in seslendirdiği şarkılarla sona erdi. (DHA)