Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” ve “Türkiye’de Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” çerçevesinde Aydın’da da yapılan faaliyetler günden güne artarak devam ediyor.
Söz konusu programlar kapsamında ilköğretim çağı çocuklarına yönelik farkındalık çalışmaları yaptıklarını ifade eden İl Sağlık Müdürü dr. Hüsnü Tırpancı, “İlköğretim çağı çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmenin kurallarının öğretildiği , obezitenin önlenmesinin ve fiziksel aktivitenin öneminin anlatıldığı “İlköğretim Çağı Çocuklarında Beslenme Projesi” ile Aydın genelinde 57 okula erişmekte ve çocuklarımıza eğitimlerimizi devam ettirmekteyiz. Yine İlköğretim çağı çocuklarına yönelik olarak ‘Vitamin Abla Mikroplara Karşı’ adlı tiyatro oyunu ile çocuklarımızın sağlıklı beslenme davranışlarını geliştirmelerini ve obeziteyle mücadele yollarını eğlendirici ve öğretici olarak sergilemeyi hedeflemekteyiz” dedi.
“Beslenme Dostu Okul Projesi”yle okulların standartların üzerine çıkarılmakta olduğuna işaret eden Tırpancı, “Beslenme Dostu Okul Projesi ile satışı yasaklanan besinlerin okul kantinlerinde bulunup bulunmadığını denetlemekle birlikte okulların ‘Yeterli ve Dengeli Beslenme’ ve ‘Obeziteye Karşı Mücadele’ konularındaki faaliyetlerini değerlendirmekteyiz. Bu değerlendirme sonucunda başarılı olan okulları ‘Beslenme Dostu Okul Sertifikası’ ile ödüllendirmekteyiz. Her yaş grubunda Obezitenin Önlenmesi, Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması konuları işlenmektedir. Yaşlı Beslenmesi Projesi ile huzurevlerimizdeki yaşlılarımıza erişmekte, kronik hastalıklarda beslenme tedavisi ve obezitenin yarattığı problemler, aşırı tuz tüketiminin zararları ve diğer kronik hastalıklarla olan ilişkisini açıklamaktayız” diye konuştu.
“SAĞLIK PERSONELİNİN BİLGİLERİNİ GÜNCELLİYORUZ”
Sağlık personeline yönelik bilgilendirme çalışmaları yapıldığına değinen Tırpancı, şunları söyledi: “Obezitenin önlenmesi, aşırı tuz tüketiminin önlenmesi konularında hizmet içi eğitimler planlayarak sağlık personelinin de bu konularında bilgilenmeleri ve bilgilerini tazelemeleri sağlanmaktadır. İl düzeyinde 16 diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan personeller ile oluşturulmuş olan ‘Yeterli ve Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu’nda karara bağlanmış olan faaliyetler il çapında gerçekleştirilmektedir. Diğer kamu personelleri de konular hakkında devamlı bilgilendirilmektedir. Gelen talepler doğrultusunda kamu kurum ve kuruluşlarına obeziteyle mücadele ve aşırı tuz tüketiminin önlenmesi konularında eğitimlerimizi planlamakta ve gerçekleştirmekteyiz. Sektörler arası işbirliği ile Aydın’da aşırı tuz tüketiminin azaltmak ve obezite görülme sıklığını düşürmek için özel kuruluşlarla faaliyetler gerçekleştirmekteyiz.Eğitim materyali olarak oluşturduğumuz afiş, broşür ve eğitim CD’leri tüm I. Ve II. Basamak sağlık kuruluşları ve diğer kurumlara göndererek eğitimde sürekliliği sağlamaktayız.Önemli gün ve haftalarda etkinliklerimiz devam etmektedir. Yürüyüşler düzenlemekte, halkın yoğun olarak uğradığı yerlere kurduğumuz stantlarla halkı bilgilendirmekte, afişler, broşürler, yol üstü afişleri ve oluşturduğumuz sağlık çadırlarıyla farkındalık yaratma ve bilgilendirmeyi amaçlamaktayız”