Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci, kadınlarda rahim ve meme, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserlerinin obezlerde daha fazla görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Fenkci, hastanenin konferans salonunda düzenlenen toplantıda, obezitenin önemli sağlık problemlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de yetişkinlerde obezite oranının yüzde 40'ları bulduğunu ve her geçen gün bu oranın yükseldiğini söyledi.

Obezitenin birçok sağlık problemine de davetiye çıkardığını ifade eden Doç. Dr. Fenkci, ''Örneğin diyabet hastalığına paralel olarak obezite de artmaktadır. Obezite hastalarında, kanser, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar da görülmektedir'' dedi.

Bu kişilerde akciğer hastalıklarının da ortaya çıkabildiğine işaret eden Doç. Dr. Fenkci, ''Bayanlarda ve erkeklerde, bazı kanser türlerinin gelişiminde yine obezitenin etkisini görmekteyiz. Bayanlarda rahim ve meme, erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri obezlerde daha fazla görülmekte. Bunlarla birlikte karaciğerde yağlanma, safra kesesi taşları, eklem rahatsızlıkları, uyku apnesi gibi problemler obez hastalarda daha sık rastlanan problemler olarak karşımıza çıkmaktadır'' diye konuştu.


Çocukluk döneminden itibaren obezitenin ciddi bir sağlık problemi olarak ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Semin Melahat Fenkci, şunları söyledi:

''Sosyo-kültürel değişimler, insanların hareketsiz yaşamaları ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler obeziteyi artırmaktadır. Bu nedenle çocuk yaşlardan itibaren obezitenin ele alınarak, sağlıklı nesiller yetiştirme konusunda programlar hazırlanmalı. Ayrıca bireyler, bel çevrelerini ölçerek yağ dokularının artıp artmadığını takip edebilir. Bel çevresinin kadınlarda 88 santimetre ve üzeri, erkeklerde ise 102 santimetre ve üzeri olması, bu kişilerde doğrudan kisserol (karın çevresi) yağ dokusu ve kilo artışının olduğunu göstermektedir. Kişi bel çevresinde artış gördüğünde bir hekime başvurmalıdır.''