Donilon, Obama'nın iki ülke ilişkilerinin ileriye taşınmasını öngören mektubunu Putin'e takdim etti.

Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşakov görüşme ile ilgili yaptığı açıklamada Rusya liderinin iki ülke ilişkilerinin eşit ve karşılıklı saygı çerçevesinde gelişmesinden yana olduğunu söyledi. Putin ve Donilon'un iki ülke ilişkilerini detaylı bir şekilde ele aldığını ifade eden Uşakov, "Donilon Putin'e Obama'dan bir mektup iletti. Mektup birkaç sayfadan oluşuyor. Genelde Obama Rusya ve ABD ortaklığı temelinde ilişkilerin ileriye taşınmasından yana olduğunu iletiyor." dedi.

Rusya lideri Putin'in Kremlin'e çıkmasının ardından 18-19 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek G8 zirvesi için ABD'ye ilk yurt dışı ziyaretini yapması planlanıyor. Putin G8 zirvesinde Obama ile ikili bir görüşme yapacak. Ancak Putin'in füze savunma sisteminde herhangi bir ilerle sağlanamaması nedeniyle 20-21 Mayıs'ta Chicago'da yapılacak NATO zirvesine katılması beklenmiyor. Putin, Obama ile son olarak Novo Ogoryova rezidansında Haziran 2009'da görüşmüştü. Putin ikinci yurt dışı ziyaretini Haziran ayında Çin'e yapacak.

Putin başbakanlığı döneminde ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissinger'la düzenli görüşmeler yapmıştı.

Rusya ile ilişkilerde "temiz sayfa" politikası geliştiren Obama, Rusya lideri Dmitri Medvedev'le sıkça bir araya gelerek nispeten ilişkilerin gelişimine katkı sağlamıştı. Nükleer silahlarda indirim anlaşmasının imzalanması, Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği iki ülke ilişkilerinde önemli başarılar arasında sayılabilir.

Rusya'nın NATO'nun Afganistan operasyonları için Ulyanovsk kentinde transit geçiş merkezine yeşil ışık yakması ve füze kalkanı ile ilgili müzakerelerde tansiyon bazen yükselse de kopma noktasına götürülmemesi dikkat çekiyor. Son olarak Obama'nın Medvedev'le görüşmesinde füze kalkanı ile ilgili Kasım seçimlerinden sonra daha rahat karar verebileceği ile ilgili açıklamaları açık kalan mikrofondan kamuoyuna yansımıştı.