ABD uçaklarının Afganistan"da çoğu sivil 147 kişiyi öldüren saldırısı, Taliban"a karşı destek arayan Barack Obama"nın ne diyeceğini şaşırmasına neden oldu

Afganistan"daki Amerikan güçlerinin, ülkenin batısındaki Ferah vilayetinde hafta başında düzenlediği hava saldırılarında çoğu sivil olduğu tahmin edilen 147 kişinin ölmesi, Afganistan"da Taliban"a karşı destek arayan ABD yönetimini zor durumda bıraktı.
Afganistanlı yerel yetkililer, Amerikan hava bombardımanında, iki köyden toplam 147 kişinin öldüğünü, bunlardan yalnızca 25 ila 30"unun militan olduğunu söyledi. Bazı Afgan televizyon ve gazeteleri ise operasyonda 170 sivilin öldüğünü bildirdi.
ABD"nin Afganistan"a girdiği 2001 yılından bu yana en fazla sivil ölümüyle sonuçlanan saldırı olabileceği belirtilen operasyon yüzünden, ABD"nin Taliban"la mücadelesinde hayati önem taşıyan yerel halk desteği açısından iyice zora gireceği vurgulanıyor. AP ajansı, olayla ilgili analizinde, “Onlarca Afgan sivilin öldürülmesi, genişletilmiş savaşta Afganların desteğini kazanmak istedikleri hassas bir dönemde Başkan Barack Obama ve yardımcılarının ne diyeceklerini şaşırmalarına neden oldu” diye yazdı.
Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afgan halkına başsağlığı dilerken, Savunma Bakanı Robert Gates de, “Nasıl meydana gelirse gelsin, Afganistan"daki sivil ölümleri, bizim buradaki çabalarımız açısından risk oluşturuyor” demişti. Gates ayrıca, sivil ölümlerinden Taliban"ın sorumlu olabileceğini de söylemişti.- Milliyet