ABD Başkanı Barack Obama, orijinal doğum sertifikasını ayrıntılı olarak yayımlayarak, ABD'de doğup doğmadığı tartışmalarına son noktayı koydu.

ABD'de 2012 başkanlık seçimlerinde aday adayları arasında ismi geçen işadamı Donald Trump, ABD'de uzun süredir varolan tartışmayı tekrar alevlendirmiş, Obama'nın ABD'de doğup doğmadığı yönünde şüpheler dile getirmişti. Amerikan anayasasına göre, başkan olabilecek bir kişinin ABD'de doğmuş olması gerekiyor.

Değişik kanallarda yayınlara bağlanan Trump, önce Obama'nın doğduğu Hawaii'ye araştırma yapması için birini gönderdiği, daha sonra da bir kaynaktan duyduğunu belirterek, Obama'nın doğum sertifikasının "kayıp" olduğunu iddia etmişti.

Trump, Obama'nın doğum sertifikasını gizlemek için milyon dolarlar harcadığını CNN'de Anderson Cooper'ın programında ileri sürmüştü. Buna karşın Cooper'ın ekibi de Hawaii'ye giderek, bu "komplo senaryolarını" araştırmış ve eyalette doğum sertifikalarıyla ilgili kurumun eski bir yöneticisi, CNN'e Obama'nın, kamuya açık olmayan doğum sertifikasını gördüğünü ve kayıp olmadığını söylemişti.

-"BU TÜR SAÇMALIKLARA ZAMANIMIZ YOK"-

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, dün bu konudaki sorulara CNN'in yaptığı araştırmayı işaret ederek yanıt verse de Beyaz Saray, bugün Obama'nın doğum sertifikasının uzun versiyonunu internet sitesinde yayımladı.

Hawaii eyaleti uzun süredir doğum sertifikalarının uzun versiyonunu yayımlamıyor. Obama'nın doğum sertifikasının kısa versiyonu ise tartışmaları gidermemişti. Bu nedenle Beyaz Saray'ın açıklamasında, Hawaii eyaletinin Obama için "istisna getirerek, doğum sertifikasının uzun versiyonunun kopyasını gönderdiği bildirildi.

Obama da Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "Bu tür saçmalıklar için zamanımız yok. Daha iyi yapacak işlerimiz, çözmemiz gereken sorunlar var. Buna değil, bu sorunlarımıza odaklanmalıyız" dedi.

Obama, "Küçük gösteriler veya karnaval çığırtkanlığına takılırsak sorunlarımızı çözemeyiz" diye konuştu.

A.A.