Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama'nın 1915 Ermeni olaylarıyla ilgili 'büyük felaket' dediği açıklamasının tek yanlı ve üzücü olduğunu söyledi.
Davutoğlu, 'Sayın Obama'nın yaptığı açıklama, tek yanlı ve tarihi tek bir perspektiften okuyan bir açıklama. İsterdik ki acılar paylaşılabilsin. O yıllarda Anadolu topraklarından çıkarak Yemen'de, Sarıkamış'ta Galiçya'da, Çanakkale'de, Balkanların değişik köşelerinde yok olan bir neslin de hatıraları anılabilsin. Ümit ederdik ki dost ve müttefik ABD'nin Başkanı, Türklerin acılarını da paylaşsaydı, bunun için ortak acıları da paylaşabileceğimiz yeni perspektifle bir mesaj sunabilseydi. Ama biz kararlı bir şekilde bu acıları, dünya savaşında yaşadığımız bu acıları adil bir hafızayla birlikte hatırlama çabasını sürdüreceğiz' dedi.
 
ÇOK ÇİRKİN BİR TAVIR
 
Bu tek taraflı açıklamayı, gerçekten tarihi olayları anlama bakımından yetersiz ve yanlı bir açıklama olarak gördüklerini kaydeden Davutoğlu, Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin açıklamalarının TBMM'nin açılış gününde yapılmasını da eleştirdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "İç siyaset kaygılarıyla yapılan ve tarihi gerçekleri çarpıtan bu açıklamayı çok sorunlu buluyor ve esefle karşılıyoruz" denildi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise 'Her yıl 24 Nisanlarda bunun bazı ülke parlamentolarınca temcit pilavı gibi gündeme getiriliyor olmasını da artık çok çirkin bir tavır olarak değerlendirmeye başlıyorum' dedi.