ABD Başkanı Barack Obama, Ermeniler tarafından 1915 olaylarının yıldönümü olarak kabul edilen 24 Nisan günü açıklamasını bir gün önceden yaparak, geçen yılki açıklamasında olduğu gibi "Meds Yeghern (Büyük Felaket)" ifadesini kullandı. Obama, 24 Nisan günü ile ilgili açıklamasını, bir gün önceden yayımladı. Açıklamasında, "96 yıl öncesinde, 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biriyle sonuçlanan korkunç olayları ciddiyetle hatırlıyoruz" ifadesini kullanan Obama, "Büyük felaketin dehşetini hatırlarken acı çekenlerin hatıralarını onurlandırırken ve Ermenistan halkı için dostluğumuz ve derin saygımızın sözünü verirken, kalplerimiz ve dualarımız her yerdeki Ermenilerle birlikte" dedi.
 
LOBİLER SAVAŞI YAŞANDI
 
Açıklama öncesinde Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Ankara olarak olumsuz bir gelişme beklemediklerini beyan etmişti. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) ve Azeri kuruluşları, Başkan Obama'yı açıklamasında 'soykırım' ifadesini kullanmamaya çağıran büyük bir kampanya başlatmıştı.
 
ABD'deki radikal Ermeni kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) ise Ermeni lobisinin önde gelen isimlerinden Demokrat Parti New Jersey milletvekili Frank Pallone ile Cumhuriyetçi Parti California milletvekili Ed Royce, Obama'ya Ermeni iddialarını tanıması çağrısında bulunmuşlardı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Parti'li Nancy Pelosi, son olarak görev süresi dolmadan hemen önce Ermeni tasarısını gündeme getirmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştı.
 
yenişafak