ABD"de ilk ve ortaokul öğrencilerine hitaben bir konuşma hazırlayan ABD Başkanı"nın üstü örtülü şekilde Marksist mesajlar vereceği söylentisi yayıldı. Obama, kişisel kült peşinde koşmakla da suçlanıyor

ABD"de ekonomiye daha geniş devlet müdahalesini savunduğu gerekçesiyle başkan seçildiği kasım ayından bu yana Cumhuriyetçiler tarafından “gizli sosyalist” olmakla suçlanan Barack Obama, bu kez de yeni ders yılının ilk gününde tüm okullarda canlı yayımlanacak bir konuşmasında “Marksist propaganda” yapmayı planladığı iddiasıyla muhalefetin tepkisini çekti.
Eğitim Bakanlığı"nın ABD"deki tüm ilk ve orta dereceli okullardan Obama"nın “tarihi” konuşmasının yayımlanmasını ve öğrencilere, “Obama"da en çok neyi beğendikleri ve amaçlarını gerçekleştirmesi için kendisine nasıl yardımcı olabileceklerine dair” bir kompozisyon yazdırılmasını istediğini açıklayan Cumhuriyetçiler, siyahi başkanı “kişisel bir kült yaratmaya çalışmakla” suçladı.
Salı günü Virginia eyaletindeki bir liseden yapılacak konuşmanın içeriğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmazken, Obama"nın bu şekilde kamu fonlarını kullanarak sosyalizm propagandasıyla öğrencilerin beynini yıkayacağı iddiaları öğrenci velilerinin büyük tepkisini çekti.
Öfkeli velilerin okulları telefon yağmuruna tuttuğu Teksas, Illinois ve Missouri gibi bazı eyaletlerde konuşmanın okullarda yayımlanmayacağı açıklandı.

Okulu kırma günü
Cumhuriyetçi milletvekilleri de Obama"nın, “ancak Kuzey Kore ve Saddam yönetimindeki Irak"ta görülebilecek” girişimini protesto etmek için salı gününü “okuldan kaçma günü”ne çevirme çağrısı yaptı.
Gelen tepkiler üzerine Beyaz Saray"dan yapılan açıklamada, Obama"nın konuşmasının sadece öğrencileri derslerine daha çok çalışmaya teşvik etmeyi amaçladığı ve velilerin kaygılarını gidermek amacıyla içeriğinin yarın açıklanacağı belirtildi.