ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlerle Libya konusunda telekonferans yoluyla bir görüşme yaptı

Görüşme, NATO'nun Libya üzerindeki uçuşa yasak bölge uygulamasının kontrolünü üstlendiğine dair açıklamasının bir gün sonrasında düzenlendi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Obama'nın görüşmede Kongre liderleriyle, Libya'daki durum ve NATO'nun askeri komuta ve kontrolü devralmasıyla ilgili son bilgileri paylaştığını söyledi.

ABD Başkanı Obama, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'in başını çektiği bazı kesimlerce, Amerikan ordusunun Libya'daki misyonuna ilişkin hedefler konusunda Kongre'yi yeterince bilgilendirmemekle eleştiriliyor.

Beyaz Saray, Kongre ile yeterince istişare ettiğini savunurken, özellikle Cumhuriyetçiler başta olmak üzere bazı Kongre üyeleri buna katılmıyor.

Öte yandan, Obama'nın, Libya konusunda "çok yakında" halka sesleneceği bildirildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Obama'nın bugün değil, ancak "çok yakında" Libya'daki durumla ilgili olarak halka hitap edeceğini açıkladı.

Carney, Obama'nın konuşmasında, Libya'daki hedeflerin ne olduğunu ve askeri operasyon kararının neden doğru olduğuna inandığını anlatacağını belirtti.

NATO'nun Libya'daki tüm misyonun kontrolünü üstlenmesi yolunda siyasi düzeyde mutabakatın sağlandığını da ifade eden Carney, ancak bununla alakalı askeri planların üzerinde halen çalışılmakta olduğunu kaydetti.

Carney, Obama'nın daha önce, ABD'nin Libya'ya operasyonun kontrolünü devredeceğini açıkladığına işaret ederek, "Ne yapacağını söylemişti ve söylediğini de yapıyor" dedi.

A.A.