ABD Başkanı Barack Obama Sivil Haklar Hareketi'ni tetikleyen siyahî Rosa Parks'ın otobüs boykotunu yaptığı aracı ziyaret etti. Gezinin fotoğrafları bugün Obama'nın destekçilerine gönderildi.

Obama söz konusu mesajda şunları kaydetti: "Rosa Park'ın otobüsünde oturma şansı bulduğumda bir anlığına çok yakın tarihimizin bir parçası olan bu cesareti ve azmi düşündüm. Fakat bu aynı şekilde uzun bir geleneğin, bazı zamanlar isimsiz kahramanlarca sürdürülen ve çoğu zaman tarih kitaplarında yer almayan bir mücadelenin, Amerikan Rüyası ve kendi onurları için direnme hakkının da bir parçasıydı."

KOLTUĞUN TARİHİ ÖNEMİ

1 Aralık 1955′te Rosa Parks'ın siyahilerin oturduğu arka koltuklara geçmeyi reddetmesi tutuklanmasına neden olmuş, Montgomery Alabama'da "Otobüs Boykotu" olarak adlandırılan eylem başlamıştı.

Amerikalı siyahiler otobüsleri kullanmayarak beyazları zor durumda bırakmıştı.Siyahiler tarafından ulaşımı sağlamak için Montgomery Improvement Assocation adlı bir dernek kurulmuş ve bunun liderliğini de harekete damga vuracak Martin Luther King Jr. üstlenmişti.

Siyahilere uygulanan ayrımcılık 1964 yılında Sivil Haklar Yasası ve 1965 yılında Oy Verme Hakları Yasası ile nihayete ermişti. ABD'nin ilk siyahi Başkanı da 2008 yılında Barack Obama olmuştu.