Eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde Savunma  Bakanlığı (Pentagon) Müsteşar Yardımcısı olan Andrew Exum, 2015 yılında Beşşar  Esed rejiminin aniden düşmesinden endişe eden ABD'nin Rusya ile görüşmeler  yaptığını açıkladı. 

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde bir oturuma katılan  Exum, Obama döneminde ABD'nin Suriye'ye bakışına ilişkin önemli açıklamalar  yaptı. ABD'nin Suriye'de Esed rejiminin düşmesinden korktuğunu anlatan Exum,  özellikle 2015 yılında bu korkunun üst düzeye çıktığını belirtti. Exum, "O  dönemde Suriye konusunda Rusya ile iş birliği yapma fikri benim bulunduğum  bakanlıkta pek destek bulan bir şey değildi ancak doğrudan Başkan'dan talimat  gelince elimizden geleni yaptık. Bu süreç 2015 yılının yazında başladı ve  (Pentagon'daki) ofisim bizim Suriye'de 'yıkıcı başarı' diye değerlendirdiğimiz  senaryo için kurumlar arası koordinasyona başladı." değerlendirmesini yaptı.

Obama, Esed'i belirsizliğe tercih etmiş

Exum, o tarihte Obama'nın, "Esed rejiminin aniden düşmesinin hem  Suriye'de tamamen belirsizliğe neden olmasından hem de İsrail'in güvenliğini  tehlikeye atmasından" endişe ettiğini kaydetti.

Bu endişeyle Obama'nın, Esed rejimi devrilmesin diye Rusya ile temasa  geçilmesi talimatını verdiğini anlatan Exum, günün sonunda Esed'in devrilmediğini  ifade etti.

İsrail'in güvenliği ve DEAŞ'ın yenilmesi

ABD'nin Suriye'de iki ana amacı olduğunu söyleyen Exum, "Sonuçta Rusya  ve partnerleri bu savaşı kazandı. Biz ise kendi çıkarlarımızı önceledik, bunlar  İsrail'in güvenliğini temin etmek ve DEAŞ'ı yenmek idi." yorumunu yaptı.

Söz konusu görüşmelerin detaylarına girmeyen Exum, o dönemde ABD'nin  Rusya ile Suriye konusunda nasıl bir iş birliği içinde olduğunu ortaya koyan  ender üst düzey isimlerden biri olarak kayıtlara girdi.