ABD basını Pakistan'daki baskını haklı çıkarmak istercesine günlükte ikinci bir 11 Eylül saldırısının plandığı iddiasını flaş haber olarak verirken, Bin Ladin'in neden yargılanmadığını ve fotoğrafların akıbetini ise gündemden düşürdü
 
Pakistan'da tek taraflı operasyonla El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i öldüren ABD, fiyaskolarla dolu saldırıya elle tutulur bir açıklama getirmek yerine yeni bir "11 Eylül" korkusuna yüklenmeyi tercih etti. Yılbaşından itibaren El Kaide'nin Batı ülkelerinde sansayonel eylem hazırlığı içinde olduğunu savunarak terör önlemlerini hat safhaya çıkaran ABD'nin son kartı ise Bin Ladin'in evinde ele geçirildiğini iddia ettiği günlük oldu. Özellikle ABD ve İngiliz basınında manşete oturan haberlere göre ABD'li yetkililer, komandolarınıdüzenlediği baskında malikanede ele geçirilen belgeler arasında, Bin Ladin'in günlüğünü de bulduklarını söyledi.
 
Abbottabad bölgesindeki malikanede 5 bilgisayar ve 100 taşınabilir hard diskin yanında ele geçirilen, Bin Ladin'in kendi eliyle yazdığı ileri sürülen günlükle, El Kaide liderinin ABD'yi Ortadoğu'dan çıkarmak için ikinci bir 11 Eylül hazırlığında olduğu iddia ediliyor.
 
HATALARI KAPATMA ÇABASI MI?
 
Günlüğe göre, Bin Ladin bu kapsamda saldırıların New York gibi büyük şehirlere odaklanmak yerine Los Angeles gibi daha küçük yerleşim birimlerinin hedef alınmasını istediği ileri sürülüyordu. Hedefte ise sadece uçaklar değil, trenler de vardı. ABD komandolarının, Bin Ladin'i öldürdükten sonra denize gömdükleri bilgisi çeşitli çevrelerce inandırıcı bulunmamış, El Kaide liderinin son anları diye verilen fotoğraftaki teknik hatalar da "insan eliyle düzeltme" izlenimine yol açmıştı.
 
ABD BASINI ÜSTÜNDE DURMADI
 
"Global Research" adlı araştırma sitesi, Bin Ladin'in, 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler'e yapılan saldırıdan hemen sonra bir Pakistan gazetesine verdiği röportajı yayımladı. Amerikan basınında gündeme gelmeyen mülakatta, kendisine atfedilen videoların aksine saldırıların sorumluluğunu reddeden Bin Ladin'in, "Sivil kayıplara üzüldüm. Biz, ABD'nin stratejisine karşıyız" dediği belirtiliyor. Öte yandan CIA, Bin Ladin'in cesedinin fotoğraflarını vekillere göstermeye başladı. 15 fotoğrafa baktığını açıklayan Cumhuriyetçi Oklahoma Senatörü James Inhofe, "Kesinlikle o, hiç şüphe yok" dedi.
 
Şimdi de Ortadoğu'ya seslenecek
 
2012 seçimleri için çalışmalarına başlayan ABD Başkanı Barack Obama, Müslümanlara yönelik yeni bir stratejinin peşinde. Obama, Bin Ladin'in ölümünü Tunus'tan Bahreyn'e yaşanan halk ayaklanmalarıyla ilgili ortak bir teori oluşturmak için kullanmakta çok istekli görünüyor. Arap dünyasıyla ABD'nin ilişkilerinin "sıfırlanacağı" yönündeki ilk işaret önümüzdeki hafta gelecek. Obama'nın Ortadoğu üzerine bir konuşma yapması ve Bin Ladin'in ölümünü bölgedeki genel dönüşüm bağlamında değerlendirmesi bekleniyor.
 
Bu arada Bin Ladin'in öldürülmesinden sonra Obama'nın, Kenya'daki akrabaları etrafındaki güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi.
 
yenişafak