ABD Başkanı Barack Obama"nın 6-7 Nisan"daki Türkiye ziyareti sırasında halkla yakınlaşmak için programında ayarlamalar yaptığı öğrenildi. Obama"nın Türk halkına hem TBMM"den hem de uygun bir televizyon programından seslenmek, İstanbul"da yapacağı kültürel bir gezi çerçevesinde de birebir temas kurmak istediği bildirildi,
Obama"nın Ankara ve İstanbul ziyaretlerinin planlaması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Bu hafta ABD"den gelen özel bir güvenlik ekibi, Türk yetkililerle görüştü. Önümüzdeki hafta da siyasi bir heyet gelecek.
Obama"nın, Ankara"da gerçekleştirmek istediği ziyaretlerden birisi TBMM"ye olacak. Kaynaklar, 1999"da ABD Başkanı Bill Clinton tarafından ilk kez ziyaret edilen TBMM"nin, Obama tarafından ikinci kez ziyaret edilmesinin ve Obama"nın Türk halkına Meclis Genel Kurulu"nda özel bir oturumda seslenmek istemesinin büyük bir anlamının olduğunu söyledi.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, gazetecilerin Obama"nın TBMM"de konuşup konuşmayacağına ilişkin sorusu üzerine, “Henüz kesinleşmiş bir durum yok, ancak TBMM"de konuşmasını arzu ediyoruz” dedi. Toptan şunları söyledi: “TBMM kürsüsünden hem milletvekillerimize, hem Türkiye"ye, hem de tüm dünyaya hitap etmesini istiyoruz. Konuyla ilgili olarak arkadaşlarımız ABD"li yetkililerle teknik düzeyde bir toplantı yaptı. Böylesine olağanüstü bir durumda, Anayasa"dan doğan yetkilerimizi kullanmak suretiyle, TBMM"yi olağanüstü toplantıya çağırabiliriz.”

Ruhban Okulu mesajı
7 Nisan"da İstanbul"da Medeniyetler İttifakı Toplantısı"na katılacak olan Obama"nın, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmesi öngörülüyor. Obama"nın, Heybeliada"ya giderek Ruhban Okulu"nun açılmasına yönelik bir mesaj vermesinin de değerlendirilen konulardan biri olduğu kaydedildi.
Obama"nın, İstanbul"daki programına kültürel bir gezi de eklemek istediği öğrenildi. Ayasofya ve Sultanahmet camilerinin seçenekler arasında olduğu ifade edildi.
Obama"nın mesajlarını vermek için bir televizyon programına katılacağı, bunun için çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Obama"nın ekibi İstanbul"da
6-7 Nisan"da Türkiye"ye yapacağı ziyaret öncesinde, Obama"nın kişisel danışmanı, gizli servis görevlileri, protokol görevlileri, uzmanlar ve Beyaz Saray danışmanlarından oluşan 30 kişilik bir heyet, dün sabah özel bir uçakla İstanbul"a geldi. Heyet, Obama"nın güzergâhı, konaklayacağı otel, toplantı yerlerinin fiziki şartları ve protokol kuralları için ön hazırlık yapacak.

MİLLİYET