İstanbul'daki sel felaketinde, 2 şoförün ölümüne ilişkin 15 yıla kadar hapsi istenen TIR Parkı'nın sahibi kendini savundu: Sade bir vatandaşım. Seli devlet öngörememiş. Ben ne yapabilirim...

İstanbul'u 2009'da vuran, 31 kişinin öldüğü sel felaketinde, 13 cesedin bulunduğu İkitelli'deki TIR parkının sahibinden ilginç savunma. 2 TIR şoförünün ölümüne ilişkin 'taksirle ölüme sebebiyet vermekten' 3 ila 15 yıl arasında hapsi istenen İdris Tan Kamer devleti suçladı.

YASAK İLAN ETSELERDİ

Dere yatağındaki parkın sahibi Kamer'in Bakırköy 14. Ağır Ceza'ya verdiği savunma şöyle:
Sel ne Valilik ne de Büyükşehir Belediyesi tarafından öngörülebilmiştir. Öngörebilmiş olsa vatandaşın canı, malı ve güvenliğini sağlayabilmek için daha farklı bir tedbirler alır, belki sokağa çıkma yasağı ilan ederlerdi. Binlerce meteoroloji uzmanı, mühendis, sivil memur, kurtarma ekipleri, güvenlik kuvvetlerinin felaketin boyutunu öngöremeyip yeterli tedbir alamadıkları anlaşılmaktadır. Devlet yetkilileri bile seli öngörememiş, sade bir vatandaş olarak ben ne yapabilirim. Parkın kuzeyinde askeri sahada, kesim ve taş ocağı işletmelerinden kalan göletlerin aniden taşması su miktarını birkaç katına çıkarmış. Büyükşehir'in Ayamama Deresi'ndeki ıslah çalışmaları başarısız oldu. Dere yatağına yapılan devasa yapı ve alışveriş merkezleri felaketi artırdı.

'SINIR DIŞI' EDİLDİK

Ruhsat yenilemek için 29 Nisan 2009'da Büyükşehir'e müracaat ettim. Parkın İkitelli Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde olduğunu belirterek buraya naklettiler. OSB, 5 ay işlem yapmadı. Felaketin ertesi günü, arazinin sınırları dışına çıkartıldığını belirterek dosyamı belediye geri gönderdiler. Ruhsatları düzenleyen kurumlarda görevli hiçbir kişi yargılanmıyor. İkitelli Organize Sanayi yetkilileri hakkında işlem yapılmadı. Bu dava ıslahı yanlış yapan, dere yatağında binalara ruhsat veren görevlileri ve siyasileri korumak için açıldı.

GEÇİCİ RUHSAT VARDI

İşletmem her yıl kontrol edilir ve ruhsat yenilenir. Arazide TIR parkı işletmek için kurumlara başvurdum. Onlarda geçici ruhsatla çalıştırmam için izin verdiler.

Gülden KILIÇ / Akşam