Başörtüsü yasağında ısrar eden isimlerden bazıları Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi’nde görev yaparken, yasakçıların bir kısmı ise Ege Üniversitesi, Dicle Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nde bulunuyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın önceki gün “Üniversitelerde başörtüsüne 30-35 tane hoca karşı” şeklindeki açıklaması dikkatleri üniversitelerde keyfî başörtüsü yasağını uygulayan bu akademisyenlerin üzerine çekti.

Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin açılışında yaptığı konuşmada YÖK’ün takdir toplayan icraatlarını sayan Özcan’ın, “Bir başka icraatımız, başörtüsü ve kılık-kıyafet serbestisiyle alakalıydı. Şimdi üniversitelerimizin neredeyse tamamında mesele halledilmiştir. 30-35 civarında hocamızın hala buna karşı duruşu var, onları yakından takip ediyoruz. Yakında bu mesele de hallolmuş olacak” şeklindeki sözleri, gözlerin bu yasağı uygulayan üniversite ve akademisyenlere çevrilmesine sebep oldu.

YASAKÇILAR ANKARA, İZMİR ANTALYA VE DİYARBAKIR’DA

2 yıl öncesine kadar yok denecek kadar azalan başörtüsü yasakçısı üniversitelerin, başkent Ankara’da ve kıyı şehirlerde varlığını sürdürüyor olması dikkat çekiyor. Başkentte, başta Ankara Üniversitesi olmak üzere Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nde sürdürülen başörtüsü yasağı, kıyı şehirlerde de İzmir Ege Üniversitesi ve Antalya’daki Akdeniz Üniversitesi’nde sürdürülüyor. Hukuki hiçbir dayanağı olmadığı halde öğretim üyelerinin keyfî davranması sebebiyle uygulanan başörtüsü yasağı yüzünden başörtülü öğrenciler hakkında tutanak tutuluyor.

İŞTE YASAKÇI HOCALAR!

İzmir’de 9 Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu’nda uygulanan başörtüsü yasağı derslere başörtüleriyle girmek isteyen öğrencileri zorluyor. İzmir MYO’da başörtüsü yasağını uygulayan ve öğrencileri tutanak tutmakla tehdit eden hocaların başında Yrd. Doç. Semiha Özalp Günal ve Prof. Dr. Ayşen Olgun gibi isimler geliyor.

Kıyı şehirlerden Antalya’da ise yasak Akdeniz Üniversitesi’nde, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe’nin özgürlükçü tavrına rağmen öğretim görevlilerince ısrarla sürdürülüyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki hocaların başörtülü öğrencileri derslerden çıkarmasıyla hortlayan başörtüsü yasağını Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güven Lüleci, Doç. Dr. Sibel Berker Karaüzüm, Prof. Dr. Piraye Yargıçoğlu Akkiraz, Prof. Dr. Necdet Demir ve Prof. Dr. Akın Yeşilkaya, Narin Derin, Gökhan Akkoyunlu, Çiler Çelik Özenci, Nurettin Oğuz, Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Elif İnanç Gürer, Elif Peştereli ve Bahar Akkaya, Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Çağlar Öğütman, Melahat Akdeniz, Uğur Yavuzer, Doç. Dr. İlker Belek gibi öğretim üyeleri uyguluyor.

ANTALYA’DA YASAKÇILARIN ÇOKLUĞU, CHP’Lİ AKAYDIN’A BAĞLANIYOR

Akdeniz Üniversitesi’nde yasakçı öğretim üyelerinin çokluğu CHP Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile aralarındaki arkadaşlık, hoca öğrenci gibi ilişkilerle izah ediliyor. Üniversite’de bir dönem rektörlük yapan CHP’li Akaydın’ın yasakçı öğretim üyelerine destek verdiği belirtiliyor.

HACATEPE’DE İSE AMERİKAN DİLİ EDEBİYATI BÖLÜMÜNDE YASAKÇI VAR

Hacettepe Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meldan Tanrısal, yasağı uygulamakta ısrar eden öğretim üyelerinden. YÖK’ten yapılan uyarılara rağmen Tanrısal’ın yasağı uygulamakta ısrar etmesi dikkat çekiyor. Geçen yıl Tanrısal’ın başörtülü öğrencilere “Siz mikrop gibi çoğalıyor musunuz?” diye hakaret ettiği biliniyor.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE DE YASAK SÜRÜYOR

Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi’nde de çağdışı yasak uygulanmak isteniyor. Dicle Üniversitesi’nde Fen Edebiyat Fakültesi Matematik ve Biyoloji bölümleri yasağın hortlatılma istendiği bölümlerin başında geliyor.

yeniakit