Suriye sınırındaki bölgenin mayınlardan temizlenmesine ilişkin soruya ilişkin de, Genelkurmay Başkanlığı"nın daha önce görüşünü ilettiğini de ifade eden Tuğgeneral Metin Gürak, "Bedeli ödenmek üzere hizmetin yetkili NATO-NAMSA öncelikli olmak bir yerden alınması yönünde görüş ilgili mercilere bildirilmiştir" şeklinde konuştu

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili, Mayın
temizliğinin, bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı NAMSA"nın öncelikli olarak dikkate alınması uygun bir hareket tarzı olarak düşünülmüş ve bu görüşler, zamanında ilgili mercilere gönderilmiştir.

22 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, iki haftalık süre içinde meydana gelen 63 içgüvenlik olayında 22 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.


"Bu olaylarda toplam 19 adet El Yapımı Patlayıcı düzeneği, güvenlik kuvvetleri tarafından etkisiz hale getirilerek olası zayiatlar önlenmiştir. Bu patlayıcılar içinde, Bingöl İli Merkez İlçesi dağlık arazi kesiminde etkisiz hale getirilen 30 kılogramlık amonyum nitrat ihtiva eden patlayıcı olası etkisi açısından dikkat çekmektedir.

Dönem içinde 6"sı teslim olmak üzere toplam 22 terörist etkisiz hale getirilmiştir. (6 teslim,4 yakalama,12 ölü)



-ERUH OPERASYONU-

Tuğgeneral Metin Gürak, Siirt"in Eruh ilçesinde 14 Mayıs 2009 tarihinde yapılan başarı operasyonla ilgili de bilgi verdi. Yapılan istihbarat çalışması sonucu, bir grup teröristin, Siirt"in Eruh ilçesi Yassıdağ bölgesinde, eylem hazırlığı içerisinde olduğu bilgisinin alındığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, "14-15 Mayıs 2009 gecesi, bölgeye bir operasyon birliği sızdırılmış ve bu birlik, 15 Mayıs 2009 günü saat 07.50"de Körüklükaya"nın 3 kilometre kuzeydoğusunda 1964 rakımlı tepe bölgesinde teröristlerle çatışmaya girerek, 2 teröristi etkisiz hale getirmiştir" diyerek şöyle devam etti:

"Teröristlerin açtığı ilk ateş sonucu, bir Geçici Köy Korucusu şehit olmuş, 1 Geçici Köy Korucusu yaralanmıştır. Çatışmaya giren birlik, büyük bir özveri ile yakın teması sürdürerek teröristlerin bölgeden kaçmasını önlemiştir.

Çatışma haberinin alınması ile birlikte, 2 adet taarruz helikopteri desteğinde, özel harekat birlikleri, helikopterlerle süratle bölgeye sevk edilerek teröristlerin muhtemel kaçış noktaları kapatılmıştır. Bu esnada şehit ve yaralı personel helikopterle tahliye edilmiş ve yaralı personel Şırnak Asker Hastanesinde tedavi altına alınmıştır.
Takviye birlikleri, aynı gün saat 10.30"da teröristlerle temasa girerek 3 teröristi etkisiz hale getirmiştir. Bu esnada teröristlerin açtığı ateş sonucu 1 Geçici Köy Korucusu ve 1 Uzman Çavuş yaralanmıştır. 16 Mayıs 2009 günü havanın aydınlanması ile birlikte hedef bölgesine girilerek, 2 terörist daha etkisiz hale getirilmiştir. Sonuç olarak; operasyonda 2"si kadın olmak üzere toplam, 7 terörist silahları ile birlikte etkisiz hale getirilmiştir. Çatışmada; 1 Geçici Köy Korucusu şehit olmuş, 2"si Geçici Köy Korucusu olmak üzere toplam 4 güvenlik görevlisi hafif şekilde yaralanmıştır.



-SORU-CEVAP-


Önümüzdeki hafta 29 Mayıs 2009 tarihinde Basın Bilgilendirme Toplantısı yapılmayacağını söyleyen Tuğgeneral Gürak, ardından soru-cevap bölümünde ilk olarak kısa dönem askerliğe ilişkin çalışmayla ilgili olarak, "Kısa dönem askerlikle ilgili çalışmaların devam ediyor. Tamamlandığında size bilgi vereceğiz" dedi.

Daha sonra Suriye Sınırı"ndaki mayınların temizlenmesine ilişkin TBMM"de bulunan çalışmaya yönelik bir soruya cevap veren Tuğgeneral Metin Gürak, "Bu sınır 510 kilometre uzunlukta 350 derinlikte toplam 178 bin 500 metre karelik bir alan. TSK"nın sahip olduğu mayın temizleme cihazları muharebe alanlarında birliklerin sevkinde kullanıma yöneliktir. Bu bölgenin temizlenmesi için çok farklı bir teknoloji ve mayın temizlemeye yönelik özel eğitimli personele ihtiyaç vardır." diyerek şöyle devam etti:

"Genelkurmay Başkanlığı"nın yaptığı çalışmalar üzerine bu bölgenin temizlenmesinin büyük maliyet ve zaman kaybına neden olacağı anlaşılmış, burada altını çizmek isterim ki, bedeli ödenmek üzere NATO-NAMSA(Nato İkmal Bakım Teşkilatı) öncelikli olmak üzere bir şirket tarafından üstlenilmesinin uygun olacağı yönündeki görüşler ilgili mercilere daha gönderilmiştir"

Bazı televizyonlarda yer alan Diyarbakır"da bir uzman çavuşun öğrenciyi dövmesine ilişkin görüntülerle ilgili inceleme başlatıldığını bildiren Tuğgeneral Gürak, Eruh"ta yapılan operasyonda ele geçen gece görüş dürbününün menşeine ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.

NATO Kadrolarına ilişkin son olarak Askeri Koruma Genelkurmay Başkanları Toplantısı"nda Türkiye"nin ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya"nın ardından 10 yıldızla 7. sırada temsil edilmeye hak kazandığını vurgulayan Tuğgeneral Gürak, "Bu bize daha etkin temsil hakkı vermiştir. Larisa"daki Tümgeneral seviyesindeki komutanlık ve Tuğgeneral seviyesindeki komutan yardımcılığı Türkiye-Yunanistan arasında dönüşümlü olarak yürütülecektir" dedi. milliyet