Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Soma ziyaretinde bir vatandaşa yumruk attığı iddialarının yaşandığı markette Erdoğan’ın yanında bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Kimseye yumruk atmadı” dedi. Arınç, Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcı Yusuf Yerkel’in tekmele olayıyla ilgili olarak da, “Bu olayı tasvip etmediğimi herkesin bu olaydan infial duymuş olabileceğini kabul ediyorum. Savunacak durumda değilim. Rapor alması trajikomik” diye konuştu.

Arınç, ana gündem maddesini Soma’daki maden kazasının oluşturduğu Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında özetle şunları söyledi:

YUMRUK ATMADI
(Erdoğan vatandaşa yumruk attı mı?) Başbakan “İstifa et” diyenlerin yanına gitti. “Hadi istifamı size sunmaya geldim. Ben neden istifa edeyim?” dedi. Kızlar mahçup oldu. Kızların yanındakiler dozunu artırarak laf söyledi. Başbakan’ın “Neden katil olayım ben” dediğini duydum. Sola doğru yalpalanma oldu. Saldırgan bazı kişiler gördüm. Sola doğru bir geçiş oldu. Orada bir market varmış, Başbakanımız markete girdi. 7-8 kişi bir markete doğru süratle girdiler. Ben biraz geride kaldım. Benim görebildiğim ve duyabildiğim kadarıyla Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Kendisine yumruk atıldığını söyleyen o kişide 4. kez ifadesini değiştirdi. Ne kadar itibar edilebilir?

YEMİN EDERİM DUYMADIM

O görüntülere yorum yaparken yanlışlıklar yapıldı. Bu yanlışlıklardan en büyüğü de bir ülkenin ismini zikrederek Başbakanımızın ‘filanın filanı’ şeklinde bir beyanı var. Tekrar etmekten hicap duyarım. Yemin ederim ki böyle bir cümlesini duymadım. Orada tutmak için elini uzatmış olabilir. Bir başbakanın nasıl yumruk atabileceğini düşünebilirsiniz? Kimseyi yumruklamak için gitmedi ki milletin acısını hafifletmek için gitti.

FECİ BİR OLAY
(Yusuf Yerkel’in tekme atması) Görüntüleri izledim. Çıplak gözle baktığımda yerde birisi var iki özel hareketçi onu yere yatırmışlar, isminden bahsedilen kişi onu tekmeliyor. Bu çok feci bir olay. ‘Bu doğrudur, yerindedir’ diyecek halde değilim. Zaten bu adam bir eylem yapmış polis onu etkisiz hale getirmiş. Yerde olan bir insana niçin tekme atılır? Hiçbir şekilde atılmaması lazım. Kim olursa olsun. İkincisi taşıdığı sıfat itibariyle hiçbir şekilde düşünmemek lazım. Kendisi ‘Çok üzüldüm’ diye bir beyanda bulunmuş. Olayın iki yönü var. Bu olayı tasvip etmediğimi herkesin bu olaydan infial duymuş olabileceğini kabul ediyorum. Savunacak durumda değilim. Kim olursa olsun. Yerde yatan kişiye tekme atmış o kişi şikayet ederse, adli soruşturma yapılabilir. İkincisi bu kişi personel olduğu için idari soruşturmaya da konu olabilir. İdari soruşturma sonucunda kendisini atayan makam bir işlem yapabilir. Başbakanlık Müsteşarlığı bu olayla ve kişiyle ilgili idarii soruşturma yaparsa Başbakan ve Müsteşarlık gerekeni yapacaktır.

BAHSETMEMİZE BİLE GEREK YOK

Rapor konusu trajikomik bir olay. Ben de ilk duyduğumda tekmelerken ayak bileğini burkmuş olmalı diye düşündüm. Elbette hükümet tabibine giderseniz, bir hastaneye giderseniz ayağımda şişlik var derseniz, ayağımda ödem ekimoz derseniz size rapor verir. Ben doktoru suçlayamam. İçinizden herhangi birisi gitse size iş görmezlik raporu verir. Burada olaydan sonrasına ait rapor verildiği anlaşılıyor. Tekmeyi atmış ayağında arıza oluşmuş. O kişiyle çekişme, kavga olmuş o kişi de yaralanmış olsaydı adli konu olurdu. Kim kime vurdu araştırılırdı. Ama rapor içeriği olaydan sonra kendisindeki arızanın oluştuğunu belirtiyor. Onun için bundan bahsetmemize bile gerek yok.