Gazeteciler ve Twitter kullanıcıları, Beyaz Saray’ın yayınladığı tarihi fotoğraftaki beyzbol sopasının ne anlama geldiğini tahmin etmeye çalışıyor.

Nisan ayıydı. Ve Washington Post’un ABC ile ortaklaşa yaptığı bir araştırmada, Obama’nın dış politikada yüzde 53’e varan güven endeksi Cumhuriyetçi Mitt Romney’nin 17 puan önünde çıkmıştı. Libya’da Kaddafi’nin devrilmesi, Usame Bin Laden’in öldürülmesi Obama’ya Romney’ye karşı zemin kazandırmıştı.

6 Kasım’daki başkanlık seçimine hazırlanan Romney ekibi, dış politikada Obama’ya ilk ciddi saldırıyı işte o dönem başlattı. Başkan’ı Suriye ile Rusya’da yumuşak davranmakla suçladı. Ve pazartesi günkü fotoğrafa kadar uzanan Beyaz Saray’ın seçim taktiği de işte ilk kez kendini o ay belli etti. Başkan Yardımcısı Joe Biden, New York’ta bir kampanya konuşmasında aynen şöyle dedi: “Size söz veriyorum, Başkan’ın büyük bir sopası var, söz veriyorum.”

ABD’de dış politikada ‘sopa’ analojisi, eski başkanlardan Teddy Roosevelt’e (1901-1909) uzanıyor. Ülkenin 26. Başkanı, ülkenin dış politikasında izlenecek yolu, 1900’de yazdığı, 2007’de 200 bin dolara satılan meşhur bir mektubunda “Yumuşak bir şekilde konuş, büyük sopa taşı” tabiriyle açıklıyor.

Çekiç Hank’in sopası

Beyaz Saray, Gizli Servis tarafından Potus kod adıyla anılan Obama ve Başbakan Erdoğan arasında yapılan, kritik, Suriye konulu telefon görüşmesinde Obama’nın neden bir yandan elinde beyzbol sopası taşıdığına netlik kazandırmadı. Beyaz Saray’ın resmi başfotoğrafçısı Pete Souza tarafından çekilen fotoğrafın salı günü Beyaz Saray sitesine eklenmesinden sonra, konu o günkü günlük basın toplantısında da gündeme geldi. Ve Fox News’in Beyaz Saray muhabiri Ed Henry, sopanın ne anlama geldiğini açık açık sordu. Ancak Sözcü Jay Carney, toplantıda Obama’nın bir beyzbol hayranı olduğunu söylemekle yetindi. Beyaz Saray Sözcülüğü de, daha sonra Hürriyet’in sorusu üzerine beyzbol sopasının Obama’ya “Çekiç” lakaplı efsanevi beyzbol oyuncusu Hank Aaron tarafından imzalı olarak verildiği bilgisini iletti.

Ergen çocuk silahıyla başkomutan

Washington’daki hiç kimse, ABD Yönetimi’nden verdiği cevaptan tatmin olmadı. Ve sopa Twitter’da tartışılmaya başlandı. Önce Washington Post gazetesinden Liz Sly sordu. Ardından birçok kişi Roosevelt’in sözünden Suriye politikasına çeşit çeşit tahminde bulunmaya başladı. Tarihi fotoğraftan geriye de, işte bu yorumlar kaldı:

Aharon Meytahl: Ergen çocuk silahıyla bir başkomutan
Kedar Pavgi: 21. Yüzyılın büyük sopa diplomasisi
Doug Pologe: Ben bundan ima yoluyla bir tehdit ya da en azından bir hayalkırıklığı ifadesi anlardım.
Arif Rafiq: Esad’a bir not
Joe Parkinson (Wall Street Journal Türkiye muhabiri): Resim altı yarışması
Richard Hall (The Independent muhabiri): Bu bangırdayan gürültü de ne?
Nachshon Rothstein: Teddy Roosevelt usulü yumuşak konuşup büyük sopa taşıyor.
HÜRRİYET