Polis memuruna yurt dışına çıkış yasağı getirilirken, ölen gencin ailesinin avukatı polis memurunun tutuksuz yargılanması kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Aydın’da, 4 Mart Pazar günü kız arkadaşının ailesinin şikayetiyle gözaltına alınan ve izin sonrası birliğine dönmediği için asker kaçağı olduğu ortaya çıkınca tutuklanan Mahir Zorbey Demirkaya (21), adliyeden kaçmaya kalkışınca kendisini kovalayan polis memuru Murat Saylan’ın tabancasından çıkan kurşunla başından vurularak hayatını kaybetmişti.

Olaydan sonra savcılık tarafından alınan ilk ifadesinin ardından tutuksuz yargılanmasına karar verilen Murat Saylan, bu durumuna savcılığın itirazı üzerine üst mahkemece tutuklanarak Aydın E Tipi Kapalı Cezaevine gönderilmişti.

OLAY BÖYLE GERÇEKLEŞMİŞTİ...

Mahir Zorbey Demirkaya’yı öldüren polis memuru Murat Saylan, bugün Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Murat Saylan’ın avukatlıklarını Ergüven Yakan ve Savaş Akçöltekin yaptı.

Mahir Zorbey Demirkaya’nın annesi Şükran Yükselen Canbazoğlu, kardeşleri Hürkan Demirkaya ve Ulaş Demirkaya da duruşmaya katıldı. Ailenin avukatlığını Mehmet Bülent Tokuçoğlu yaptı.

Çok sayıda polis memurunun yakından takip ettiği dava sürecinde anne Şükran Yükselen Canbazoğlu gözyaşlarına hakim olamadı.

Olaydan sonra ilk kez hakim karşısına çıkan polis memuru Murat Saylan’ın sol kolunda bulunan vidalı atel dikkat çekti.

Olası kast suçlamasıyla mahkemede savunmasını yapan Murat Saylan, Mahir’i Efeler Polis Merkezinden kelepçesiz aldıklarını ve kendisini askeri mahkemece yol yakalaması olduğu için adliyeye götürdüklerini söyledi.

Mahir ile birlikte adliyede yaklaşık 1,5 saat süreyi birlikte geçirdiklerini anlatan Saylan, şöyle konuştu: "Mahkemede karar okununca annesinin kaza geçirdiğini ve buna bağlı olarak 3 defa ameliyat geçirdiğini söyleyip kelepçe takılmamasını rica etti. Bizde iyi niyet gösterip kelepçe takmadan ailesiyle vedalaşmasına müsaade ettik. Ailesiyle vedalaştığı sırada bir anda kaçmaya başladı. Önce sözlü olarak iki kez ikaz ettim. Ardından uyarı ateşi açtım. Aramızda 4-5 metre mesafe kaldığında etkisiz hale getirmek için ayaklarından vurabilirdim ama yapmadım. Merdivenli sokakta kovalarken merdivenlerin bittiği yerdeki çiçekliğe ayağım takıldı yere düştüm. Yere düşerken lim tetikte olduğu için silah ateş aldı. Sonra silahın şarjör kısmı yere çarpınca silahım bir el daha ateş aldı. Son atılan iki kurşun tamamen istem dışıdır. Yerde yatarken maktulün 3-4 adım attığını gördüm.Yerden kalkınca maktulün yerde yattığını gördüm. Yanına gittiğimde başında kan vardı. Civardaki dükkanlardan bez isteyip yaraya tampon yaptım. Bir yandan da çevredekilerin ambulans çağırmasını istedim” 

SON SÖZÜ ‘ÇARESİZİM’ OLDU
Mahir Zorbey Demirkaya’nın yarasına müdahale eden ve ambulansa kendi elleriyle bindiren polis memuru Murat Saylan son anları şöyle anlattı: “Mahir merdivenlerden inerken dur kaçma dedim. Fakat kendisi ‘kaçmak zorundayım’ dedi. Daha sonra yerde yatarken tekrar başını tuttum ve 'Neden böyle yaptın' diye sordum. O da ‘Çaresizdim abi’ yanıtını verdi. Daha sonra olay yerine çağırılan ambulansa kendi ellerimle bindirdim. Ailesinden özür diliyorum. Kendim ve ailem bu olaydan sonra perişan olduk, 5 yaşındaki çocuğum, eşim ve kendim psikolojik tedavi görüyoruz."

Murat Saylan’ın savunmasından sonra hakim Mahir Zorbey Demirkaya’nın ailesine söz verdi.
Anne Şükran Yükselen Canbazoğlu polis Murat Saylan’ın anlattıklarının tamamen yalan olduğunu savunarak şikayetçi olduğunu söyledi. Olay esnasında Mahir ile birlikte olan İmranhan Hürkan Demirkaya, olay anını anlattı. Mahir’in diğer kardeşi Ulaş Demirkaya ise olayı görmediğini fakat sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi.

Daha sonra olaya karışan iki polis memuru, olaya tanık olan bir gazeteci ve Mahir’in vurularak düştüğü yerin etrafındaki dükkanlarda çalışan 4 tanığı dinleyen mahkeme sanık avukatlarının da savunmalarını aldıktan sonra kararını açıkladı.

Hakim Mustafa Mutlu, olayın oluşuna ilişkin bilgisi olabilecek tanıkların dinlenmesi, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak suçun niteliğinin değişebileceği dikkate alınarak tahliyesine, yurt dışına çıkış yasağı konmasına karar verdi.

AİLE TEPKİLİ
Karar açıklanacağı sırada mahkeme salonundan dışarı çıkan anne, mahkemenin kararının ardından duruma tepki gösterdi. Adliye çıkışında görüntü almaya çalışan gazetecilere, ‘niye çekiyorsunuz, beni çekeceğinize katilleri çekin’ dedi.

Zorbey ailesinin avukatı Mehmet Bülent Tokuçoğlu, sanığın tutuksuz yargılanması kararına itiraz edeceklerini belirterek şunları söyledi: “beklenen bir sonuç değil. Yargılama olası kast ile adam öldürmeye teşebbüs üzerine yapılıyor. Bu ağır cezalık bir suç. Polisin tahliye edilmesi bize göre hukuken doğru değil, tahliye kararına itiraz edeceğiz. Çünkü deliller henüz tam olarak toplanmış değil, sadece görgü tanıklarının ifadeleri mevcut. Bu aşamada böylesine bir karar verilmesini hukuken uygun bulmuyorum. Tüm deliller toplandıktan sonra bu karar tersine de dönebilir. Keşif yapılmadan ve olay yerinde incelenmeden daha çelişkiler giderilmeden 5-6 el silah atışının olduğu söylenirken tahliye kararı verilmesi bize göre doğru olmadığını düşünüyoruz. Ama adalet sonunda tecelli edecektir diye düşünüyoruz. Yanlış karar Bağdat’tan, Ankara’dan döner” 

BARANSU TURSUN’UN BABASIDA ADLİYEDE
Daha önce İzmir’de polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun da adliye çıkışında karara tepki gösterdi. Aileye destek için bugün Aydın’a geldiğini dile getiren Tursun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın avukat iyi bir savunma yapmasına rağmen polis tahliye edildi. Ben İzmir’de, bir polis tarafından öldürülen Baran Tursun’un babasıyım. Ben polisin cinayet işlediği zaman başvurduğu entrikaları anlatmak için buraya geldim. Daha önceki polis kurşunuyla meydana gelen ölüm olaylarının hepsinin savunması benzer şekilde. Burada da aynı benzerlikte bir savunma görüyoruz. Buradaki polisin ifadeleri önceki polislerle tıpa tıp aynı. Nedir bu ‘silahımız irademiz dışında patladı. Aileden özür diliyoruz’ bu aşağılıkça bir savunmadır. Polisin görevi adam öldürmek değildir. Polisin görevi adam yaşatmaktır."

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

video.gifHaberin videosu...