KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs"ta 20 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen protesto mitinginin hedef aldığı ekonomik paketin yaratıcısı olan Halil İbrahim Akça"nın görevden alınması için Erdoğan"a mektup göndermişti. Ankara"nın tepkisi ise Akça"yı elçi olarak atamak oldu. Eroğlu KKTC"deki tüm partilerin genel başkanlarını bugün acil toplantıya çağırdı.

KKTC ile Türkiye arasındaki “besleme” krizi dün zirve noktasına ulaştı. 6 ay önce atanan Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen dün görevinden alındı ve yerine KKTC"de “Kıbrıs Türkü"nü cezalandırmak lazım” sözleriyle tüm eleştiri oklarının merkezinde olan Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti Başkanı Halil İbrahim Akça getirildi. Akça"nın göreve vekalet edeceği açıklandı.

Akça ile ilgili tartışmalar KKTC"de yayınlanan bir köşe yazısıyla başladı. Gazeteci Levent Özadam"ın iddiasına göre, görev Akça, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu"nu makamında ziyaret ettiği sırada, “Artık Kıbrıs Türkü"nün cezalandırılması gerek. Bunun için iktidar partisi UBP"ye talimat vererek bu operasyonu başlatmalısınız” ifadesini kullandı. KKTC"ye yapılan mali yardımları yönlendiren ve bu konuda tek yetkili olan Akça"nın bu sözleri “Ankara"nın buraya atadığı bir müsteşar, KKTC Cumhurbaşkanı"na makamında nasıl bu sözleri söyleyebilir?” diyerek büyük eleştiri konusu oldu.

Sendikaları eleştirmişti

Akça ile ilgili tartışmalar bununla da bitmiyor. Daha önce Devlet Planlama Teşkilatı"nda çalışan ve yaklaşık 10 yıldır Kıbrıs"la özel olarak ilgilenen Türk diplomatın “Dedeler 7 bin lira emekli maaşı, torunlar 1500 lira para kazanıyor” sözleri de KKTC"de maaş tartışmasının başlamasına sebep olmuştu. Yeni Elçi son olarak Fortune dergisine verdiği röportajda da, KKTC"deki sendikaları yerden yere vurdu. “Sendikal hakların kullanım şekli çok tahrikkar.

Örneğin sınav yapılacağı gün öğretmenler greve gidiyor sınav saati geçiyor. Grevi bitiriyorlar güçlerini böyle kullanıyorlar. Birçok yasada sendikal hakların daraltılmasına ve kullanım şeklinin düzenlenmesine ihtiyaç var” diyen Akça sendikaların bütün tasarruf önlemlerini engellediğini savundu.

Yunanistan: “İzliyoruz”

Anadolu Ajansı dün konuyla ilgili geçtiği haberde “Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, KKTC"de yardım konularının tek elden eşgüdümünün sağlanması için, yardım heyeti başkanı Akça"nın Büyükelçilik görevine getirilmesi planlanıyor” ifadesini kullandı. Öte yandan Kıbrıs"taki sendika liderleri benzer bir isyan mitingini 2 Mart"ta yeniden düzenleyeceklerini açıkladı.

Yunanistan Dışişleri ise gelişmeleri “büyük bir dikkat” ile izlediklerini söyledi. Dışişleri Sözcüsü, “Eylemler "işgal" kesiminde var olan gerçekleri yansıtıyor. Süregelmekte olan işgalin bir ürünüdür. Türkiye"nin nihayet Kıbrıs"a nefes aldırması ve tüm Kıbrıs halkının AB"nin nimetlerinden yararlanması için Kıbrıs Türk tarafının müzakerelere yapıcı bir ruhla katılabilmesi gereklidir” dedi.

ERDOĞAN"I KIZDIRAN 20 BİN KİŞİLİK MİTİNG

Erdoğan Lefkoşa"da 28 Ocak"ta 20 bin kişinin katılımıyla düzenlenen bu mitinge çok kızmıştı. KKTC"ye devlet olma statüsünü kazandıran 1974 Barış Harekatı"ndan bu yana ilk kez Kuzey Kıbrıs"ta Türkiye ve Türk hükümeti aleyhinde protesto gösterisi yapılan mitingde “Kurtarıldık mı? Has..tır”, “Ankara ne paranı ne paketini ne memurunu istiyoruz”, “Ayşe"nin parası bitti tatilde hırsız oldu”, “Ayşe evine dön bilet bizden” yazılı pankartlar açılmıştı.

Emre DİNER / VATAN