Musa Anter cinayetinin tanıklarından biri olan PKK ve JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, suikastın tetikçisi olduğu şüphesiyle gözaltına alınan Hamit Yıldırım'ı teşhis etti. İsveç'in başkenti Stockholm'de görüştüğümüz Aygan, Yıldırım'ın cinayetin işlendiği dönemdeki fotoğrafını görünce tereddütsüz teşhis etti: "Ape Musa'yı öldüren adam bu. Uzaydan bile görsem tanırım."
Şırnaklı Hamit'i tanıyor musunuz?
Tanıyorum. O zamanki görüntüsü zihnimde çok canlı. Hogir kod adlı PKK itirafçısı Cemil Işık'ı nasıl iyi biliyorsam onu da biliyorum.
Anter'in öldürüldüğü gece neler oldu?
O gece Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım, Hogir, Şırnaklı Hamit dediğimiz Hamit Yıldırım ve itirafçı Mustafa Deniz vardı, bir aradaydık. Ben Yeşil'lerle birlikteydim. Yeşil'in talimatıyla Musa Anter'in kaldığı otelle telefonlaşma yapıldı. Hamit'i gönderdi Yeşil. Onu gönderdikten sonra bizi cipe bindirdi ve Silvan yoluna götürdü. Biz orada bekleyecektik. Hamit Yıldırım, sözde Musa Anter'i alıp Hogir'in yanına, yani benim de olduğum yere getirecekti. Biz de oradan alıp, biraz ileride tepede bekleyen Yeşil'in yanına götürecektik. Fakat epey bir zaman geçtiği halde Hamit ve Musa Anter gelmediler. Biz de Yeşil'in yanına gittik. Oradan da JİTEM karargâhına geçtik. Hamit de oraya geldi 40 dakika kadar sonra.

'GETİR DEDİLER , ÖLDÜRDÜ'
Geldiğinde telaşlı mıydı?
Evet, suçluluk duygusu içinde gibiydi. Kendisine verilen görev, Musa Anter'i Hogir'in yanına getirmekti ama o yolda vurmuş. 14'lü diye tabir ettiğimiz Umman tabanca vardı onda. Onunla vurmuş Anter'i ve Orhan Miroğlu'nu. Hogir "Hani yanımıza getirecektin?" diye sorunca "Şüphelendiler, vurmak zorunda kaldım" dedi. Hogir, "Silahı ne yaptın?" deyince de vurduğu sokakta çöp tenekesine attığını söyledi.
Bu kişi mi? (Yıldırım'ın 1991'de çekilen fotoğrafını görünce gözleri doluyor ve sesi titriyor)
Evet bu. Musa Anter'i vuran Şırnak'lı Hamit Yıldırım bu kişi...
Neden duygulandınız?
Çünkü gerçek katili gördüm. Millet yıllardır bana katil diyordu. İşte gerçek katil bu. Bu, Hogir'in adamıydı, bir nevi onun koruması gibiydi. İlk başta Şırnaklı Hamit olarak biliyordum. Sonra Hamit Yıldırım olduğunu, Şırnak'ın Kumçatı köyünden olduğunu öğrendim.
Bu kişi olduğundan emin misiniz? Açıklamalarınız mahkemede delil kabul edilebilir.
Tabii ki eminim. Uzaydan bile görsem tanırım. O simayı hiç unutmam. O zaman bıyıkları böyle yeni terlemişti. Olay gecesi de böyle bir gömlek giymişti. Tabancayı gömleğinin altına koymuştu. Mahkemede de söylerim.
Geçtiğimiz yıllarda Anter cinayetiyle ilgili olarak istinabe yoluyla sizin ifadenize başvurulmuş. O zaman Yıldırım'ı teşhis edemediniz mi?
Bu sizin gösterdiğiniz fotoğraf yoktu ki bana gösterilenler arasında. Belki de Hamit'in son halini gösterdiler, tanıyamadım. Arada 60 kilo fark var. Ama eski halini nerede görsem tanırım. Bu fotoğraf kesinlikle ona ait. Bunu mahkemede de söylerim. Onu bulmuşsunuz, size çok teşekkür ederim. Bu arada savcılık da Abdülkadir Aygan'a sorulmak üzere hazırladığı 50 soruyu İsveç'e gönderdi.

50 ASKER VE POLİSLE GÖZALTI
Musa Anter cinayeti zanlısı Hamit Yıldırım dün sabaha karşı 05.00 sıralarında 5'i sivil, 5'i askeri araç olmak üzere 10 arabadan oluşan kolluk kuvvetleri ekibi tarafından Kumçatı'daki evinde gözaltına alındı. Operasyona yaklaşık 50 personel katıldı. Yıldırım'ın evinde 2.5 saat süreyle arama yapıldı ve evde bulu6nan 2 çuval belgeye el konuldu. Yıldırım, gözaltına alındıktan sonra Şırnak Devlet Hastanesi'nde sağlık raporu alındı. Ardından da Diyarbakır'a götürüldü.

RESEPSİYONİST TANIDI
Öte yandan cinayet öncesi yazar Anter'in bulunduğu oteldeki resepsiyon görevlisi Mensur Akdoğan da, zanlının 1991'de çekilen fotoğrafını teşhis etti. Aynı saldırıdan yaralı olarak kurtulan Orhan Miroğlu'nun avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar ise hakkında uzun yıllardır suç duyurusu bulunmasına rağmen Hamit Yıldırım'ın yakalanmamasına dikkat çekti. Soruşturmanın Yıldırım ile sınırlı kalmamasını da isteyen Aktar, "Bu kişiyi kimler, nasıl, nerede korudu? Tetiği çeken kişinin yakalanması olayı çözmez. Musa Anter niçin öldürüldü? Bunun araştırılması gerekir" dedi. Diğer yandan gayet lüks bir hayat süren, 200 bin liralık araçlara binen Hamit Yıldırım'ın üzerinde hiçbir mal varlığı görünmediği belirtildi. Yıldırım, Terörle Mücadele Şubesi'ndeki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilecek.

'TETİKÇİ DEĞİL, ÖLÜM EMRİNİ VEREN ÖNEMLİ'
Diyarbakır'da 1992'de kanlı bir cinayete kurban giden Musa Anter'in oğlu Anter Anter, katili umursamadığını belirterek, "Benim derdim büyükler. Asıl emir verenler mahkûm olmalı" dedi. "10 yıl önce bu ülkede Kürt denince akla 'kart kurt' sesi geliyordu. Bu gelişmeler gökten zembille inmedi. 3 dönemdir AK Parti hükümeti bunu başarıyor" diyen Anter, "Ben Kürdüm" dediği için 10 yılla yargılandığını hatırlattı. Başbakan'a yazdığı mektup sonrası Türkiye'ye geldiğini anlatan Anter, "Suçum neydi?" diye sordu. Artık Türkiye'deki kan ve gözyaşının dinmesini isteyen Anter, katil zanlısıyla yüzleşeceğini de ifade etti. "Artık yeter; barışın gelmesi gerekiyor" diyen Anter Anter, babasının öldürüldüğü dönemdeki yöneticilerden şikâyetçi olduğunun altını çizdi. Süleyman Demirel, Ünal Erkan, İsmet Sezgin ve Mehmet Ağar'dan şikâyetçi olduğunu kaydeden Anter, yardımcı olunması halinde bu insanların neler yaptığını ispatlamaya çalışacağını kaydetti. Çağrılması halinde nerede olursa geleceğini belirten Anter, mozaik bir ülkede yaşadıklarını ve Türkiye'yi parçalamaya çalışan çok insanın bulunduğuna dikkat çekti.

'ETKİ YARATIR'
Kendisinin sorununun katil zanlısı olmadığını ifade eden Anter, "Buna karar veren mercileri arıyorum. Bunları inkâr etmenin gereği yok. Bunlar suçlu" dedi. "Suçları neyse ortaya çıksın. Halk rahat etsin, şu an halk rahat değil" diyen Anter, babasının katil zanlısının yakalanmasının ise faili meçhul cinayetler konusunda güzel bir etki oluşturacağını söyledi.

BİR NUMARALI ZANLI YEŞİL
SABAH Özel İstihbarat ekibi, savcılıktaki Musa Anter suikastına ilişkin eski dosyayı baştan sona inceledi. Dosyadaki bir numaralı zanlı Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım... Mahmut Yıldırım'ın akıbeti bilinmiyor ama öldürüldüğü sanılıyor. Cinayette Hamit Yıldırım ile birlikte rol alan Hogir kod adlı PKK itirafçısı Cemil Işık ise 1994'de Almanya'da öldürüldü. Ailesi Muş Vartolu olan 1967 doğumlu Hogir'in eşinin Almanya'da yaşadığı ortaya çıktı. Hogir, PKK tarafından öldürüldüğü halde cesedi bulunmadığı için nüfus kayıt örneğinde halen sağ görünüyor.