Eren Talu, Dabi ve Alke"yle ortaklaşa yürüttüğü Galatasaray"ın Seyrantepe"deki stat projesindeki taşeron şirketin işçileriyle yol ayrımına geldi. Talu, bir süredir, "paramız ödenmiyor" diye eylem yapan işçiler için, "Paralarını ödeyip, işlerine son vereceğim" kararı aldı.

GALATASARAY"ın Aslantepe diye bilinen stad projesini gerçekleştiren Dabi-Eren Talu-Alke Ortak Girişim Grubu"ndan maaşlarını alamadıkları için 3 Mart"tan bu yana çalışmaya son veren ve birçok eylem gerçekleştiren işçilerle ilgili nihai karar çıktı. 300 işçinin maaşlarını ödeyip işlerine son vereceğini dile getiren yüklenici firma Eren Talu Mimarlık"ın Yönetim Kurulu Başkanı Eren Talu, "Onlara 3 milyon TL borçluyum. Bunun tamamını bugün (dün) ödeyeceğim. Hatta 3 Mart tarihinden bu yana çalışmadıkları günler için de 150 bin TL"lerini vereceğim. Ama ödemenin ardından hepsinin işine son vereceğim. Kadro baştan sona değişecek" dedi.

Yaş da yanar

Projede gerçekleştirilen eylemlerin organize olduğunu iddia eden Talu ,işçilerin tamamını değiştirme kararına karşın taşeron şirket ile olan anlaşmasını bitirmeyeceğini söyledi. Talu, şöyle devam etti: "Pojenin kaba inşaatını gerçekleştiren Tera adlı şirketle çalışmayı sürdüreceğiz. Çünkü şu an tek odağımızı bu stadın 2010 yılbaşına kadar bitirilmesi konusu oluşturuyor. Stadın yetişmesi Galatasaray"ın gelirleri açısından gerçekten çok önemli. Taşeronun değişmesi ise bize sadece zaman kaybettirir. İş 1.5-2 ay aksamaya gider. Kurunun yanında yaş da yanmasın istiyoruz. Bu nedenle Tera ile çalışmamızı sürdüreceğiz."

Bugüne kadar projeye 71 milyon TL yatırım yaptığını dile getiren Talu"nun projeyi tamamlanması için 100 milyon lira daha masraf yapması gerekiyor. Taşeronu Tera"ya 1 Ocak faturasını 4 gün gecikmeyle 5 Ocak tarihinde ödediğini dile getiren Eren Talu"nun 1 Şubat tarihli faturanın yarısını ödediği, 1 Mart tarihli fatura için ise henüz bir ödeme yapamadığı belirtiliyor. Yeni bir açılım ile finansman konusunu çözdüğünü dile getiren Eren Talu, "Ödeme ile ilgili olarak bir sorun yaşanmayacak. Para hazır" dedi.

Ortak vermiyor iddiası

Tera"nın Yöneticisi Osman Gündoğdu, Talu"nun Abu Dabi"li ortağından para alamadığını savunmuş ve "Biz de paramızı alamadığımız için işçiye ödeme yapamıyoruz" demişti. "Eren Talu"nun aynı anda Ali Sami Yen"in oradaki projeyi yapabilmesi durumunda sorun yaşanmayacağını ifade eden Gündoğdu, şunları söylemişti: "Talu stadı bitirmeden Ali Sami Yen"e başlayamıyor. Bu da finansman sorunu yaşamasına yol açıyor. Yine de Eren Talu bu işe girerken şartları zaten biliyordu. Bile bile kabul etti."

Paramızı ödemezlerse Fener bayrağı asacağız

GALATASARAY"ın, yapımına 1.5 yıl önce başlanan Seyrantepe"deki stadyum inşaatında çalışan işçiler, ücretlerini alamadıkları için Galatasaray bayrağını yarıya indirdi. İşçiler, paralarının ödenmemesi halinde inşaata Fenerbahçe bayrağı asacaklarını söyledi. İşçiler, eylemlerine paralarını alamadıkları gerekçesiyle üç ay önce başlamıştı. Önce işi yavaşlatan işçiler, 3 Mart"tan sonra inşaata tek bir çivi bile çakmamıştı. Seyrantepe projesinin işçileri, önceki gün de TEM otoyolu kenarında ateş yakarak eylem yapmışlardı. Bu işçilerin ilk ateşli eylemi de değildi. Stadı zamanında yetiştirmek için günde 15 saatten fazla çalıştıklarını söyleyen bir işçi, "Alacaklarımızı tahsil etmeden işbaşı yapmayız. Eren Talu kaynağı temin etmeden bu büyük işin altına girdi. Şimdi para bulamadığı için işler durdu. TOKİ bu işi yapamayan Talu"nun şirketinden alsın ve başka şirkete versin. Aksi taktirde işbaşı yapmayız" dedi.

HÜRRİYET