Domates salçası ve biber salçası etiketlerinde diğer ürünlere üstünlük sağlayacak şekilde "özel", "geleneksel", "yöresel", "ev tipi", "köy tipi" gibi ifadeler kullanılamayacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliği", Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle domates salçası, domates püresi, biber salçası ve biber püresinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, muhafaza edilmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere özellikleri belirlendi.

Buna göre söz konusu ürünler, kendine has renk, tat ve kokuda olacak ve yabancı madde içeremeyecek. Bu tebliğ kapsamındaki ürünler için ambalaj doldurma oranı, yüzde 90'dan az olamayacak.

 

Domates salçasında küf gibi siyah leke miktarı 10 gramda en çok 7, domates püresinde ise en çok 5 adet olacak. Domates salçasının ve domates püresinin invert şeker miktarı, toplam kuru maddede kütlece yüzde 40'tan az olamayacak. Biber salçası ve biber püresinin invert şeker miktarı ise toplam kuru maddede kütlece en az yüzde 35, en çok yüzde 70 olacak


Domates salçasının ve domates püresinin toplam asitlik miktarı; susuz sitrik asit cinsinden, toplam kuru maddede kütlece yüzde 10'dan fazla olamayacak. Biber salçası ve biber püresinde toplam asitlik miktar ise susuz sitrik asit cinsinden toplam kuru maddede kütlece yüzde 4'ten fazla olamayacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerde hammaddenin doğasından gelen tuz miktarı, kuru maddede kütlece yüzde 3'ü, toplam tuz miktarı ise hammaddenin doğasından gelen de dahil olmak üzere kuru maddede kütlece yüzde 5'i geçemeyecek.

Domates salçası ve domates püresinde pH değeri en az 3,9 en çok 4,6, biber salçasının pH değeri ise en az 4,6 en çok 5 olacak


Tebliğ kapsamındaki ürünler birbirleri ile karıştırılarak piyasaya arz edilemeyecek. Söz konusu ürünlere aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri ilave edilemeyecek.

ETİKETLEME

Domates salçası, domates püresi, biber salçası ve biber püresi etiketlerinde tüketiciyi yanıltacak şekilde "sos", "domates sosu", "biber sosu" gibi ürün isimleri yer alamayacak. Domates sosu olarak adlandırılan ürünlerin etiketlerinde bu ürünlerin domates salçası ya da püresi olduğu izlenimini verecek domates ve benzeri resimler ile biber sosu olarak adlandırılan ürünlerin etiketlerinde bu ürünlerin biber salçası ya da püresi olduğu izlenimini verecek biber ve benzeri resimler yer almayacak.

Domates salçası ve biber salçası etiketlerinde diğer ürünlere üstünlük sağlayacak şekilde "özel", "geleneksel", "yöresel", "ev tipi", "köy tipi" gibi ifadeler kullanılamayacak.

Biber salçasına ait ürün etiketi üzerinde, salçanın acı ya da tatlı olduğu ürün adı ile aynı görüş alanında olacak şekilde
gösterilecek.

Kabuk ve çekirdek gibi maddelerinden ayrılmadan elde edilen biber salçası etiketlerinde "kabuk ve çekirdek içerir" ifadesi yer alacak.

Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere hammaddenin doğasından gelen tuz hariç olmak üzere dışarıdan tuz ilave edilmesi halinde, ürün etiketlerinde ürün bileşenleri belirtilirken "tuz (en fazla % 5)" ifadesi, hammaddenin doğasından gelen tuz hariç olmak üzere dışarıdan tuz ilave edilmemesi halinde, ürün etiketlerinde ürün adı ile aynı görüş alanında "ilave tuz içermez" ifadesi yer alacak.
Gıda işletmecileri, 1 Ocak 2015'e kadar tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Söz konusu işletmeciler tarafından piyasaya arz edilen ürünler, 1 Temmuz 2016'ya kadar piyasada bulunabilecek.