Araştırmada elde ettikleri sonuçları Lancet Neurology dergisinde yayınlayan uzmanlar Alzheimer’in başlıca nedenlerinin sigara içmek, diyabet, yüksek tansiyon, obezite, egzersiz eksikliği ve yetersiz eğitim olduğunu söyledi. 2050 yılında tüm dünyada 106 milyon kişinin Alzheimer hastalığına yakalanacağını söyleyen araştırmacılar, yaşam tarzı değişikliklerinin bu sayının %10 oranında azalmasını sağlayabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Elde edilen bulgular ile ilgili BBC’ye konuşan Cambridge Üniversitesi Kamu Sağlığı Enstitüsü’den  Prof Carol Brayne, "Alzheimer’ı tedavi etmenin tek bir yöntemi yok ancak insanların ilerleyen yaşlarında bu hastalığa yakalanmasını önlememiz mümkün. Bu hastalığa neden olan faktörleri artık biliyoruz. Mesela egzersiz yaparak obezite, yüksek tansiyon ve diyabet önlenebilir ve bu sayede bir çok kişinin Alzheimer’e yakalanmasının önüne geçilebilir” dedi.

GÖZ TESTLERİ İLE ÖNLENEBİLİR

Avustralya’daki Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation’dan bilim insanları basit göz testleri sayesinde Alzheimer hastalığının erken teşhisinin mümkün olacağını açıkladı. Uzmanlar gözdeki “biomarker”ların tespit edilmesi ile henüz semptomlar ortaya çıkmadan Alzheimer hastalığının teşhis edilebileceğini ve bu sayede beyin fazla zarar görmeden önleyici tedavilere başlanabileceğini söyledi.

Gözlerin aslında beynin bir uzantısı olduğunu söyleyen bilim insanları Alzheimer hastalarının beyninde birikerek plakların oluşmasına neden olan beta-amyloid proteininin gözleri de etkilediğini söyledi. Kurkumin baharatının retinada bu proteinin parlamasını sağladığını keşfettiklerini belirten araştırmacılar, bu şekilde göz testlerinde Alzheimer riski taşıdığı tespit edilen hastaların daha kapsamlı testlere tabii tutularak tedavilerine başlanabileceğini belirtti.