HSYK"nın görevden aldığı Balyoz davası hakimi İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ile Hrant Dink davasına bakan 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nin başkanı Erkan Canak, emekliliklerini istedi. Her iki hakimin talepleri Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildi. HSYK, Balyoz davasına bakacak olan mahkemenin Başkanı Başkurt"u, davanın ilk duruşmasından 48 saat önce Gebze"ye düz hakim olarak atamış, Dink davasına bakan Hakim Erkan Canak"ı da görevden alarak Sakarya"ya düz hakim olarak atanmasına karar vermişti.

Emekliliğe bakanlık onayı

Her iki hakim de yeni görev yerlerine gitmek yerine emekli olmayı tercih etti. İki hakimin emeklilik dilekçesi Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildi. Önceki gün yürürlüğe giren yeni HSYK Kanunu"na göre hakim ve savcıların emeklilik işlemlerinin HSYK Genel Sekreterliği tarafından yürütülmesi gerekiyor. Ancak Kurul"un henüz genel sekterliği oluşturmaması nedeniyle, sekretarya hizmetleri Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Bakanlık da bu durumu dikkate alarak Canak ve Başkurt"un emeklilik işlemlerini kendisi yürüttü ve durumlarını inceleyerek emekli olmalarına karar verdi.

Soruşturma devam edecek

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu her iki başkanın görev yerlerinin değiştirilmesini haklarında yürütülen disiplin soruşturması kapsamında önermişti. Teftiş Kurulu Canak hakkında “uyuşturucu davalarına bakan avukatlarla yakın ilişkide olduğu, iş takibi yapan bir kadınla gayri ahlaki ilişki kurduğu” iddialarına ilişkin, Başkurt hakkında ise “uyuşturucu davası sanıkları ile yakın ilişki ve para karşığı tahliye girişiminde bulunması” iddialarıyla soruşturma yürütüyor. Her iki soruşturma da 25 Ağustos 2009 tarihinde başlatılmıştı. İddialar eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay"ın Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmasının ardından gündeme gelmişti. Her iki hakim hakkında yürütülen disiplin soruşturmaları ise devam edecek. Ancak bu disiplin soruşturmaları sonunda ceza davası açılmasına gerek görüldüğü takdirde her iki hakim hakkında Yargıtay"da dava açılacak.  (Vatan)