Akit gazetesinin, Sivas Madımak Oteli’nde 2 Temmuz 1993 tarihinde 33 aydının olayda yanmadığını, silahla öldürüldüğüne yönelik haberi tepki yarattı. Sivas davasının avukatı Şenal Sarıhan, Numune Hastenesi’nin raporunda otelde hayatını kaybedenlerin “ateşli veya kesici silah yarası”ndan ölmediklerine dikkat çekildiğini ifade etti. Otopsi raporlarında kimi aydınların yanarak, kimisinin dumandan boğularak öldüğünün yazdığını kaydeden Sarıhan, “Akit’in yayını tam bir nefret söylemidir. Savcıları göreve çağırıyoruz” dedi.

Akit gazetesi, dün Sivas katliamına ilişkin “19 Yıllık Yalan” başlığıyla tepki çeken bir haber yayımladı. Katliamda yaşamını yitirenlerin morgda çekilmiş fotoğraflarına yer verilen haberde, “Sivas Emniyet Müdürlüğü’nde kaybolan fotoğrafları ele geçirdik... 19 yıldır saklanan bu fotoğraflar ‘Şeriatçılar yaktı’ denilen 37 kişinin hiçbirinin yanmadığını ortaya koyuyor. Dahası, cesetlerden bazılarının enselerinden ve göğüslerinden vurularak öldürüldüğü gayet net görülüyor” denildi. Avukat Sarıhan, haberin tamamen gerçekdışı olduğunu vurguladı. Haberde, “19 yıldır saklanan fotoğraflar” ifadesinin yer aldığını anımsatan Sarıhan, şunları kaydetti: “Bu ifade tamamen yalan. Bu fotoğraflar 19 yıldır saklanmıyor. Fotoğraflar 19 yıldır ortada. Benim Sivas katliamına ilişkin kitabımda da bu fotoğraflar yer alıyor. Kitabın 97, 100 ve 102. sayfalarında bu fotoğraflar basılı.”

Amaç katliamları çıkarmak

Fotoğrafların, hiçbir kişinin kurşunlandığını kanıtlamadığını kaydeden Sarıhan, otopsi tutanaklarında bazı aydınların yanarak, bazılarının da dumandan boğularak öldüğünün yazıldığını anlattı. Akit’in haberinde Numune Hastenesi’nde çekilmiş fotoğraflarda kurşun yarasından bahsedildiğine dikkat çeken Sarıhan, bu durumun gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Sarıhan, Numune’nin raporunda, ölenler için “ateşli silah yarası, kesici-batıcı silah yarası olmadığı görüldü” denildiğini aktardı. Sadece iki kişinin kurşunlanarak öldüğünü dile getiren Sarıhan, bunların da eylemci olduğunu ve otel dışında hayatlarını kaybettiğini ifade etti. “Zaten Madımak yangını ortada değil mi?” diye soran Sarıhan, şöyle konuştu: “Akit gazetesi yıllardır bunu yapıyor, sanıkları koruyor. Sanıklara adeta göklere çıkaran bir yayın politikası var. Bu haberle ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü, gazete yoğun biçimde nefret söylemi yayıyor. Basın ahlakı, etiğine uymuyor. Ayrımcılığı, nefreti körüklüyor. Ama biz onlarla aynı dilde konuşmayacağız. Bu haberle ilgili savcıları göreve çağırıyorum” dedi.

Akit’in amacının katliam suçunun niteliğini tartışmaya açmak olduğunu belirten Sarıhan, “7 TİP’linin katilleri geçen hafta yasa değişikliğinin ardından serbest bırakıldı. Akit’in amacı da katliam sanıklarını sokağa bırakmak. Bir af durumu yaratmak çabasındalar” ifadesini kullandı. (NSK)