12 Mart muhtırası döneminde, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyesi olarak “anayasayı değiştirmek, bozmak ve ortadan kaldırmak”la yargılanan dönemin gençlik hareketi liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan"ın idamlarına karar veren Ankara 1 No"lu Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanı emekli Tuğgeneral Ali Elverdi yaşamını yitirdi

Alzheimer ve MS hastası olduğu belirtilen Elverdi"nin (86) dün Çankaya"daki evinde fenalaşarak Güven Hastanesi"ne kaldırıldıı, ancak hastaneye ulaştırılamadan vefat ettiği belirlendi. Elverdi"nin ölüm nedeni kayıtlara “yediği yemeğin nefes borusuna kaçması nedeniyle solunum yetmezliği” olarak geçti.

1924 doğumlu olan Elverdi, 27 Mayıs 1960 ihtilaline destek veren subaylar arasında yer almış, ihtilalin devamını öngören Albay Talat Aydemir"in 1963"teki başarısız darbe girişimine de destek vermişti. 12 Mart muhtırasının ardından ilan edilen sıkıyönetim sürecinde Ankara 1 No"lu Sıkıyönetim Mahkemesi Başkanlığı"na getirilen Elverdi, Gezmiş, İnan ve Aslan"ın 6 Mayıs 1972"de idamına hükmetmiş, cezanın infazını da izlemişti.

Milliyet