Antarktika'ya keşif amaçlı yaptığı yolculuktan dönerken batan “Terra Nova” isimli geminin enkazı 100 yıl sonra bulundu.

Amerikan araştırma şirketi Schmidt Ocean Institute, yaydığı ses sinyali ile su derinliğini ölçen cihazını test etmek için yaptığı çalışmalar sırasında Grönland açıklarında tanımlanamayan bir cisimle karşılaştı.

Sonar görüntüleme sistemini kullanan ekip, cismin 57 metre uzunluğunda bir gemi olduğunu belirledi.

Sualtına gönderilen kameralar, deniz tabanındaki enkazın Antarktika'yı keşfe çıkan İngiliz Kraliyet Donanması kaşifi Robert Falcon Scott'un ünlü gemisi Terra Nova'ya ait olduğunu gösterdi.

Geminin inşa edildiği İskoçya'nın Dundee kentinde bulunan Discovery Point Müzesi yetkililerinden Brian Kelly, tarihteki en meşhur gemilerden biri olan Terra Nova'nın batığının 100 yıl sonra bulunmasının önemine dikkati çekti ve duyduğu heyecanı dile getirdi.

İngiliz Kraliyet Donanması kaşifi Kaptan Scott, 1910 yılında Güney Kutbu'na ulaşan ilk ekip olmak üzere Cardiff'ten yola çıkmıştı.

Ocak 1912'de Antarktika'ya ulaşan ekip, Norveçli kaşif Roald Amundsen'in beyaz kıtaya kendilerinden önce ulaşması üzerine hüzünlü bir geri dönüş yolculuğuna çıkmıştı.

Talihsizliklerin peşini bırakmadığı Kaptan Scott ve 5 kişilik ekibi, yakalandıkları kar fırtınası sonucu donarak yaşamlarını yitirmişlerdi.

Kaptan Scott ve ekibinin cesetleri, ancak 8 ay sonra bulunmuştu.

Kaptanının kötü kaderini paylaşan Terra Nova gemisi ise, yıllarca buzulların arasında terk edilmiş halde kaldıktan sonra 1943'de sulara gömülmüştü.