En kara günlerden birini yaşıyoruz. Türkiye yasta. Madencilerimizin yani en ağır işçilerimizin sorunları hep konuşuldu hatta filmlere bile sahne oldu. Yıllar önce çekilen maden filmini hatırlarsınız işte o filmde oynayan Halil Ergün ve Tarık Akan bugün gözyaşları arasında madenciliğin ne olduğunu anlattı…

En ağır işçilerdi onlar… En zor işti onların ki; yerin metrelerce altında mücadele, ölümle her an burun buruna olmanın bilinciyle cansiperane çalışan canlarımızdı onlar… Ekmek onlar için aslanın ağzında değil midesindeydi…
Bugün sözün bittiği yer… Yazmak, konuşmak hepsi çok zor… 301 canımız gitti, 77 milyon ise ağır yaralı. En kara günlerimizden birini yaşıyoruz. Yüreğimiz Soma’da çöktü. Aslında bu ilk değil, biz hep böyle öldük, ölüyoruz; ama dilerim son olur.  O acıyı yaşayan ailelere Allah büyük sabırlar versin. Bugün ünlü sinema sanatçıları Halil Ergün ve Tarık Akan ile bu konuyu konuştuk. Madencileri en iyi tanıyan isimlerden onlar.  Bir zamanlara damga vuran “MADEN” filmini hatırlayacaksınız… Yavuz Özkan’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği işte o filmde her an ölüm tehlikesiyle karşılaşan maden işçilerinin çalıştıkları ocaklarda alınmayan önlemler, sendikaların duruşu ve işçilerin direnişi vardı. Film “işçiler birleşin”  sloganıyla bitiyordu… Onlarca ödüle layık görüldü. Çekimleri tam bir ay sürmüştü. İşte o filmde oynayan başrol oyuncuları ile konuştum bugün.

Halil Ergün’ü aradığımda iki gözü iki çeşme ağlıyordu. Ve “Artık yeter” diye isyan ediyordu. Bu sorun derhal çözülsün diye sitemini sürdürdü konuşma boyunca. Bir ay sürmüş Maden filminin çekimleri… Çekimler bittikten sonra psikolojisi bozulmuş, hastanelik olmuş. Madencileri o yerin dibine girmeden anlamak zor diyor Halil Ergün  ve ekliyor: Gerekirse onlarca maden filmi yine çekeriz, yeter ki onların sorunu çözülsün…Bitsin artık bu insanlık dramı !!!
Ve Tarık Akan... Diyor ki “Sendika” diye diye dilimizde tüy bitti ama bu büyük dram bir türlü bitmedi, yazık çok yazık !