CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur’un, Malatya-Kürecik bölgesine ABD ve NATO tarafından kurulan “NATO Füze Savunma Sistemi Radarı”nın bölge için doğuracağı ekolojik sonuçlarla ilgili bir çalışma yapılıp yapılmadığı yönündeki soru önergesine Sağlık Bakanlığı yanıt verdi.

CHP’li Onur, füze kalkanının yaydığı radyasyon ve farklı zararlı gazların bölgede yaşamı olumsuz yönde etkileyeceğinin bilirkişiler tarafından dile getirildiğini ifade etti. Sağlık Bakanlığı, Malatya-Kürecik bölgesine kurulan füze savunma sisteminin yaydığı radyasyonun insan sağlığını tehdit etmediğini bildirdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1960 yılında Malatya Karayan Tepesi’ne kurulan ABD radarı nedeniyle bölgedeki kanser vakalarında artış yaşandığı iddiasına da “Kanser vakalarının hızı ülkemizin diğer bölgelerinden farklı değildir” yanıtını verdi. 1960’lı yıllarda Malatya Karayan Tepesi’ne konuşlandırılan Amerikan Üssü’nden sonra, bölgede kanser vakalarında artış olduğu ve bölgeye özgü meyve ağaçlarının kuruduğunun gözlendiğini kaydeden Onur, Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve diğer bağımsız kuruluşların rapor ve analizlerle bu konuda uyarılarda bulunduğunu anımsattı.

Onur, geçmiş yıllarda kurulan radar istasyonundan yayılan radyasyonun bitkiler ve toprak analizlerinin olup olmadığı, bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmadığı ve fayda-zarar analizinin yapılıp yapılmadığı sorularını yöneltti.

Akdağ, Malatya Kürecik’e kurulan füze kalkanı sisteminin fayda-maliyet analizinin yapılması ve bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesinin Sağlık Bakanlığı’nın görev alanı dışında kaldığını dile getirdi. (NSK)