Fildişi Kıyısı'nın devrik Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun danışmanı, Gbagbo'nun Fransız özel kuvvetleri tarafından kaçırıldığını iddia ederek, bunun Fildişi Kıyısı'nın tabii kaynaklarını ele geçirmeye yönelik bir darbe olduğunu ileri sürdü.

Gbagbo'nun danışmanı Toussaint Alain Paris'te düzenlediği basın toplantısında, Laurent Gbagbo'nun Fransız özel kuvvetlerine ait unsurlar tarafından kaçırılarak, uluslararası toplum tarafından devlet başkanı olarak tanınan rakibi Alassane Uattara'nın karargahı olan Otel Golf'e getirildiğini söyledi.

Alain, "Fransa'nın askeri müdahalesi ülkemizin egemenliğine ciddi bir darbedir. Bu, Fildişi Kıyısı'nın doğal kaynaklarını ele geçirmekten başka amacı olmayan bir darbedir" diye konuştu.

Laurent Gbagbo, BM, Fransa ve Uattara tarafına göre, dün öğleden sonra BM askerlerinin desteğindeki Fransız askerleri tarafından Abidjan'daki resmi ikametgaha düzenlenen bombardımandan sonra Uattara'ya bağlı askerlerce gözaltına alınmıştı.

Paris, Fransız askerlerinin Abidjan'da resmi ikametgaha yönelik son taarruza katıldıklarını yalanlıyor.

-FRANSA'DAN 400 MİLYON AVRO YARDIM-

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde da Fildişi Kıyısı Maliye Bakanı Charles Koffi Diby ile N'Djamena'da yaptığı görüşmeden sonra, ülkesinin Fildişi Kıyısı'na halkın ve Abidjan'ın acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla gelecek günlerde 400 milyon avro tutarında yardım yapacağını açıkladı.

Lagarde, Fransa'nın bu uzlaşma ve yeniden imar sürecinde Fildişi Kıyısı'na tam destek verdiğini söyledi.

-ABİDJAN'DA SİLAH SESLERİ-

Öte yandan, Abidjan'da bugün devrik Devlet Başkanı Gbagbo'nun iki kalesi devlet başkanlığı ikametgahının bulunduğu Plateau ve Cocody semtlerinde ağır silah sesleri duyuldu.

Görgü tanıkları, öğleden önce bu semtlerde ağır silahlarla ateş açıldığını, sokaklara kimsenin çıkmaya cesaret edemediğini anlattılar.

A.A.