CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Sağlık Bakanı Akdağ'ın Van'da 4 milyon TL'lik yolsuzluk soruşturmasını durdurduğuna ilişkin iddiasında 'baş aktör' olarak adı öne çıkan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Çıkman'ın AK Parti'den milletvekili adayı adayı olduğu ortaya çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Van’daki 4 milyon TL’lik yolsuzluk soruşturmasını durdurduğunu belirttiği Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile iddiaların tam ortasındaki Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Öztekin Çıkman’ın AKP’den milletvekili olmak için başvuru yaptığı belirlendi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile Sağlık Bakanı Akdağ arasındaki yolsuzluk soruşturması tartışmasından ilginç bir ayrıntı gün ışığına çıktı. Kılıçdaroğlu’nun Van’daki bir yolsuzluk soruşturmasını durdurduğunu belirttiği Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki olayların arkasındaki isim olan Op. Dr. Öztekin Çıkman’ın 12 Haziran’da AKP’den milletvekili aday adayı olduğu belirlendi.

4 MİLYON TL’LİK YOLSUZLUK

Sağlık Bakanlığı müfettişleri, eski Başhekim Öztekin Çıkman’ın yaptığı 3 ayrı ihalenin yüzlerce belgesini inceledi ve yapılan alımlarda devletin 4 milyon TL zarara uğratıldığını belirledi. Yolsuzlukla ilgili raporlarını geçen yıl Sağlık Bakanlığı'na veren müfettişler, Çıkman ve iki yardımcısı Dr. Şenay Can ve Dr. Doğan Eroğulları hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Raporlar, savcılığın talebi üzerine Van'a gönderilirken, Öztekin Çıkman ile yardımcıları Can ve Eroğulları ise Sağlık Bakanlığı’ndan Van Valiliği’ne gönderilen yazıyla görevden alındı. Görevden alma yazısındaki “Bir daha yöneticilik yapamaz” ibaresinin de olduğu belirtilirken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, resmi yazıya imza atarak soruşturmayı durdurdu.

DAHA AÇIKLANMADAN SMS İLE DUYURDU

Bakanın soruşturmayı durdurmasından 4 gün sonra Çıkman, görevinden istifa etti. Çıkman, henüz Şubat ayı olmasına ve seçimde aday adaylarının belli olmamasına rağmen, bazı cep telefonlarına “Op.Dr. Öztekin Çıkman önümüzdeki genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere 25.02.2011 tarihi itibariyle istifa etmiştir. Başhekim saygılarımızla” yazılı kısa mesaj gönderdi. Mart ayının ortalarında beklenen gelişme oldu ve Op. Dr. Çıkman, Erçek Belde Belediye Başkanı Orhan Bağlayıcı ile birlikte AKP Van il başkanlığına giderek, milletvekilliği için aday adaylık resmi başvurusu yaptı. Başvurusunu Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Siyasetin tek limanı ahlaktır” sözünü hatırlatarak yapan Çıkman, AKP’nin son 8 yıl içinde bölgede, Türkiye’de ve dünyada önemli faaliyetler, hizmetler yürüttüğünü ve bu düsturdan hareket ederek dürüstlükten, manevi değerlerden taviz vermeden büyüyüp Türkiye partisi haline geldiğini söyledi. Çıkman’ın başvurusunu İl Başkanı Abdullah Aras aldı.

TEMAYÜLDE HÜSRAN

Kentteki bilborardlara ilanlar vererek seçim çalışmalarına katılan Op. Dr. Çıkman, bir hafta sonra gerçekleştirilen temayül yoklamasında ise hüsrana uğradı. 19 Mart’ta yapılan temayül yoklamasında 138 aday aasından Çıkman’a 178 oy çıktı ve ilk 10 aday arasına giremedi. Van’da AKP’nin kesinleşen adayları “Burhan Kayatürk, Fatih Çiftci, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, Zahir Soğanda (temayülde 2), Abdulhalat Arvas (temayülde 1), Necat Görentaş (temayülde 3), Hasan Karadaş (temayülde 4).

1968 Iğdır doğumlu olan Çıkman, 1993 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1993’te Van Muradiye Devlet Hastanesi Acil Servis Tabipliği ve Ünseli Sağlık Ocağı Tabipliği, Sağlık Gurup Başkanı olarak çalıştı. 1998–2002 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalında uzmanlık eğitimini tamamladı. 2003–2005 Tarihleri arasında Van –Muradiye Devlet Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı ve Devlet Hastanesi Başhekimliği, Sağlık Gurup Başkanı olarak çalıştı.

YUSUF SAHİCİ/Gazeteport