Sanık Gülaltay, “Eymür"ün yardımcısı, Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım"ı benimle tanıştırdı. Masada, kabinede olan bir bakan da vardı” dedi

Ergenekon davasında savunmasını yapan Akın Birdal suikastı hükümlüsü Semih Tufan Gülaltay, eski MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür"ün, DHKP-C lideri Dursun Karataş"ı yakalamak için Belçika"ya giden MİT görevlisini öldürttüğünü öne sürdü.
33. duruşmada savunmasını yapan tutuklu sanık Vatan Bölükbaşıoğlu, Başbakan Erdoğan ile Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek"e yönelik suikast planları yaptığı yönündeki iddiaları reddetti. Bölükbaşıoğlu, “Ben bu suikastları düzenleyecek kabiliyette biri değilim. Bu konudaki msn konuşmalarımız laga lugadır. Kısa donla gezecekken bizi tetikçi yerine koyuyorlar. Gırgır şamatadan dolayı 10 aydır yatıyorum. Hangi salak terörist TC Ergenekon diye mail adresi alır da örgütünü deşifre eder? Bir daha yazar mıyım” dedi.

"Ajanlık teklifi"
Savcının, kendisine diğer sanıklar aleyhine ajanlık yapmasını teklif ettiğini iddia eden Bölükbaşıoğlu, şunları söyledi: “İkinci kez ifade vermeye gittiğimde, savcıya dedim ki, "Yeter 5 ay yattım. Atmışım, tutmuşum, sal beni" dedim. Savcı, "Zaten bir şey yok" dedi. Sonra, Veli Paşa"yı kast ederek, "Veli ne yapıyor?" dedi. "İyi" dedim, "Hiç konuşmuyor musunuz, sohbet olmuyor mu, neler anlatıyorlar.
Havalandırmaya falan çıktıklarında bir dinle, ne konuşuyorlar. Devlet için ajanlık yap" dedi. Bir daha da savcıya gitmedim. Babacan bir savcı bekliyordum. Elinde tespih, bağdaş kurmuş oturuyordu. Ben AKP üyesiyim, AKP"den de çıkacağım, bu nasıl iştir, anlamadım.”
Gülaltay da sorgusunda emekli Orgeneral Şener Eruygur"la toplantı yaptıklarını, kendisinin Ulusal Birlik Platformu"nun İstanbul, Eruygur"un da Ankara"daki faaliyetlerini yürüttüğünü anlattı. Ailesinin devlete yardım ettiğini söyleyen Gülaltay, Mehmet Eymür"ün kendisini bir grup arkadaşıyla birlikte bir sınır iline operasyona gönderdiğini öne sürdü.

"Yeşil"le tanışma"
Eymür ile MİT"te görevliyken tanıştığını belirten Gülaltay, şöyle konuştu: “1996"da Eymür"ün yardımcısı Duran Fırat, Ankara"da bir restoranda Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım"ı benimle tanıştırdı. O gece masada kabinede olan bir bakan da vardı. Yeşil, o zaman aranan bir insan değildi. İstihbarat ve bürokratlarla oturup kalkan biriydi.”
Sorgusu tamamlanan Semih Tufan Gülaltay"ın çapraz sorgusuna ise pazartesi günü devam edilmesine karar verildi. Mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı"na müzekkere yazılarak MİT tarafından 10 Temmuz 2003 ve 26 Mayıs 2006"da kendilerine gönderilen bilgi notlarının ve yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı"nın değişik tarihlerde gönderdiği Ergenekon örgütlenmesiyle ilgili belgelerin (karargah evleri, v.s) gereği olarak ne yapıldığının ayrıntılı olarak mahkemeye bildirilmesini istedi. Heyet, başka suçtan hükümlü sanık Sedat Peker"in savunmasını, diğer tutuksuz sanıklarla tutuklu sanıkların savunmaları alındıktan sonra yapmasını karara bağladı. Tutuklu sanıkların bu hallerinin sürdürülmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmayı pazartesiye erteledi.

Karataş iddiası
Belçika"da bir MİT görevlisinin şehit edilmesinden Eymür"ün sorumlu olduğunu ima eden Gülaltay, sunları söyledi: “Osman Nuri Van, Avrupa"da MİT"e hizmet etti. Van, Dursun Karataş"ın ev adresini tespit edip onu yakalamak için hazırlanan ekibe katılmak için uçağa bindi. Onu yolculayanlar arasında ben de vardım. Üç gün sonra Belçika"da şehit edildi. Karataş"ın yakalanmasından endişe eden grup, arkadaşımızın ensesine kurşun sıkarak şehit etti. Eymür"ün vasıtasıyla cezaevinden kaçırılan Tomtom kod adlı kişinin Eymür"ün Avrupa"daki tetikçisi olduğunu istihbarat çevreleri iyi bilir.”

Belçika"da öldürülen kimdi?
Osman Nuri Van adlı kişi, 25 Aralık 1997"de Belçika Liege"de öldürülmüştü. Olayla ilgili olarak Belçika"nın, Fransa"da tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı"yı “cinayeti azmettirmek”ten sorguladığı haberleri çıktı.
Belçika"nın, yargılamak için Çakıcı"yı Fransa"dan istediği belirtilmişti. Haberlerde, Belçika polisinin Van"ı MİT görevlisi olarak bildiği ve izlediği iddialarına da yer verildi.