1907 yılında Almanların bıraktığı kazılara 1990 yılında ilk Türk Kazısı olarak Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya bölüm başkanı Vedat İdil Tarafından 20 yıl boyunca devam etmişti. Geçtiğimiz yıl kazılar durdurulmuş ve kazı yapılamamıştı. 2012 yılında ise Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ve Belediye Başkanı Ertegün Ünal tarafından yapılan çalışmalar sonunda Aydın Müzesi başkanlığında Ankara Üniversitesi Öğretim görevlilerinden oluşan Bilimsel Sorumlu Prof.Dr. Musa Kadıoğlu ve Yard.Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner tarafından 10 teknik personel olmak üzere 35 işçi ile toplamda 45 kişilik bir ekiple başlatıldı Yaşar Holding ve Sultanhisar Belediyesi tarafından araç desteği verilen kazılara 145 Bin TL devlet desteği sağlandı.

“KORUMA AMAÇLI İMAR PLANINI BEKLİYORUZ”

Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ve Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Nysa Antik kentte başlatılan kazı çalışmalarını inceleyerek, kazı sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner'den bilgi aldılar . Kaymakam Ertürkmen, yeni başlayan kazıların bu yıl daha derli toplu ve hızlı başladığını belirtti. Çalışmalardan dolayı çalışanlara da teşekkür etti.

Belediye Başkanı Ertegün Ünal ise 2009 yılından beri yaptıkları çalışmalar ile Koruma Amaçlı İmar Planı hazırladıklarını söyledi. Önümüzdeki aylarda Koruma Amaçlı İmar Planı bittiğinde Nysa’ya Tur otobüslerinin barınma, konaklama, sosyal ihtiyaçları, kantin ve çay bahçesi gibi yerler açılarak cazip bir turizm kenti haline getireceklerini belirten Başkan Ünal, Nysa antik kent için web sayfası da kurarak 4-5 dilde kentin anlatımına da yer vereceklerini söyledi.

EYLÜL AYI BAŞINA HAZIRLIK YAPILIYOR

Nysa’da kazılara önce güvenlik ve genel temizlik yaparak başladıklarını ifade eden kazı sorumlusu Yrd.Doç.Dr. Serdar Hakan Öztaner; “Ören yerinde, Anfi Tiyatro, İhtiyar meclisi, Tiyatro alanları gibi bölümlerde önce genel temizlik yapıyoruz. Bu çalışmaların ardından ise restorasyon ve kazı çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam edecek. Hedefimiz yaşlılar meclisine giden caddenin bulunarak, bu cadde ve sokakların birbirine bağlantısını sağlayacağız. Çarşı bazilli kasabasının ve tiyatro, kantin yerlerinin çalışmaları yer alacak. Eylül ayı başına kadar sürecek bu çalışmalarımızın sonda ise buraya gelecek turistler, rahat olarak yer altı kanalizasyon ve cadde ile sokaklarda yürüyerek tarihi yaşayacaklar” dedi.

Kazıların 4 ayrı alanda yapılmakta olduğunu ifade eden Öztaner, kazıların ve Nysa ören yerinin temizlenmesinin yangın riskini de ortadan kaldırdığını söyledi.

 

 aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png