Uşak E Tipi Cezaevi"nde 2000 yılında hükümlü Nizamettin Dal"ın işkence edilerek öldürülmesiyle ilgili açılan ve Yargıtayın bozma kararının ardından İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen davanın ikinci duruşmasında Nuri ve Vedat Ergin kardeşler ifade verdi. Duruşmaya, Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu tutuklu yargılanan 14 sanık ile avukatları katıldı. Sanıklar duruşma salonunda üç ayrı grup halinde oturtuldu. Duruşma salonunun güvenliği, 100"ün üzerindeki polis ve jandarma tarafından sağlandı.
Vedat Ergin ifade vermeden önce sanıklardan Mehmet Öğet, "Adam gibi ifade verin. Felsefe yapmayın lan" diyerek bağırdı. Bunun üzerine mahkeme başkanı Öğet"i salondan çıkardı.

-VEDAT ERGİN"İN İFADESİ-
"Cumhuriyet Mahallesi, Mustafa Kemal Sokak, Ziya Gökalp Apartmanı No: 1923"te" oturduğunu ve cezaevine girmeden önce "elmas işlemeciliği" yaptığını söyleyen Vedat Ergin, dövülerek öldürülen Nizamettin Dal"ın bir mahkuma "cinsel pislik" yaptığını ve diğer mahkumlarca dövüldüğünü kaydetti. Ergin, kendisinin de bir kaç kez bu mahkuma vurduğunu belirtti. Mustafa Duyar"ın öldürülmesi olayının ardından kendisini ve kardeşini ortadan kaldırtmak isteyen kişilerin bu amaçla Uşak Cezaevine kendilerinin naklini yaptırdığını öne süren Vedat Ergin, bu durumdan eski Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun"un sorumlu olduğunu ileri sürdü. Ergin,
"Cumhuriyet Savcısı Zekeriye Öz, Sabancı suikastıyla ilgili birşeyler ortaya çıkarmak istiyorsa Ali Suat Ertosun"un neden Mustafa Duyar"a yakınlık gösterdiğini sorgulasın" dedi.
Özel bir televizyon kanalında yayınlanan Uşak Cezaevindeki isyan görüntülerine de değinen Vedat Ergin, bu görüntülerin kovuşturmayı yürüten Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde dahi olmadığını öne sürdü. Ergin, "8 sene sonra hangi gizli el bu görüntüleri Zekeriye Öz"e gönderdi. Bu görüntüleri kim çekmiş, kim saklamışsa asıl cinayet şebekesi onlardır. Ağabeyim ve ben onlardan davacıyız" şeklinde konuştu.
Ergenekon sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük hakkındaki sözleri konusunda ise Ergin, "Veli Küçük"ü tanımıyoruz. Biz hiç bir örgütün işbirlikçisi değiliz. Eğer bir oluşumla irtibatımız kanıtlanırsa kafamıza sıkacağız. Bizim soy
ismimiz Ergin, Çakıcı ya da rakıcı değil. O dönemde cezaevinde herkes uyuşturucu kullanmıştı. Ben de kullanmıştım. Bunu gizleyecek değilim. Askerleri etkilemek için de öyle sözler sarf etmişizdir. Nedeni budur" dedi.
Vedat Ergin, dönemin Uşak Valisi Ayhan Çevik"in kendilerine isyan öncesinde teşekkür ettiğini ileri sürerek, "Şimdi açıklamalar yapıyor. Ancak o dönemde bize kendisi gelip teşekkür etti. "İçeri girmekten korktukları için suç
dahi işlemiyorlar, suç oranı düştü" diye konuştuğunu" iddia etti.

-NURİ ERGİN-
Cezaevine girmeden önce "Kereste tüccarı olduğunu" ve adresinin "Fenasi Kerim Sokak Abdullah Apartmanı" olduğunu söyleyen Nuri Ergin ise Nizamettin Dal"ın cezaevi delikanlılığına yakışmayacak harekette bulunduğu için
diğer mahkumlarca dövüldüğünü kendisinin ise olay olduktan sonra bundan haberi olduğunu iddia etti.
Mustafa Duyar"ı şehit ettiği mehmetçikler nedeniyle milli duygularıyla hareket ederek öldürttüğünü bundan dolayı ceza da aldığını kaydeden Nuri Ergin, "Ona çocuk da yaptırttılar. Ben ülkücü, sağcı ya da solcu değilim. Mehmetçiğin
hesabını sormak bana düşmez ama düşerse de sormak için elimden geleni yaparım" şeklinde konuştu.
Nuri Ergin, öldürülmeleri halinde bundan Hükümet yetkililerinin sorumlu olacağını ileri sürerek, "Eğer bunlardan bağımsız, sivil birisi olursa ona kanımız da canımız da helal olsun" şeklinde ifade verdi. Nuri Ergin, bir mahkuma öldürülmeleri için para teklif edildiğini de ileri sürdü.
Duruşmada Nusret Yıldız, Kadri Kalemli, Ercüment Tekin ve Hüseyin Canbaz"ın da ifadeleri alındı. İfadeler sırasında mahkeme başkanı zaman zaman sataşmaları önlemek için sanıkları uyardı. Ergin kardeşlerin iddialarının Cumhuriyet Savcılığına gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, eksiklerin tamamlanması için duruşmayı 26 Marta erteledi.

-CEZAEVİNDEKİ OLAYLAR-
Uşak E Tipi Cezaevi"nde 2000 yılında 6 kişinin ölümü, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan bir ay önce, hükümlü Nizamettin Dal, işkence edilerek öldürülmüştü.
"Karagümrük Çetesi" diye bilinen organize suç örgütünün elebaşı konumunda olduğu öne sürülen Vedat ve Nuri Ergin kardeşlerin aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında dava açılmıştı.
Uşak Ağır Ceza Mahkemesi sanıklardan Nuri Ergin"in beraatına, Vedat Ergin ve olaya karıştığı öne sürülen 11 sanığın 20 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti. Nuri Ergin, duruşmadaki ifadesinde, Nizamettin Dal"ın mahkumlara "cinsel pislik" yaptığını, linç edilerek öldürüldüğünü, olayla ilgisi bulunmadığını ileri sürmüştü.
Yargıtay Birinci Ceza Dairesi, kararı dosyadaki eksiklikler nedeniyle bozmuş, dosya organize terör ve organize suçlarla ilgili ihtisas mahkemesi niteliğindeki İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

MİLLİYET