Mahalle-köy bölümünde bakın ne yazıyor?Doğum yeri, yaş, cinsiyet gibi resmi kimlik bilgilerimizi gösteren nüfus cüzdanlarıyla ilgili skandal bir uygulama ortaya çıktı. Doğum yeri bölümünde doğulan mahalle veya köyün değil aşiretin ismi yazıyor.

İlginç uygulama Tam Gün Yasası'nın görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda ortaya çıktı. BDP'li İdare Amiri Sırrı Sakık, bazı vatandaşların nüfus cüzdanlarında mahalle ve köy hanesinde aşiret ismi yazıldığını söyledi. Bu iddiasını da yanında getirdiğ ibazı nüfus cüzdanı örnekleriyle ispatladı.

Sakık'ın okuduğu örneklerden birinde Doğum yeri Cizre olan birinin mahalle köy bölümünde Keççan Ömeran Aşireti, bir diğerinde Tayyan Keravan Aşireti yazıyordu.

Sakık bu örnekleri verdikten sonra şunları söyledi:

"Ben bir aşirete mensubum ama nüfus cüzdanımda aşiret ismi yazılmıyor. Şemdinli olaylarında, suç üstü yakalananların, fihristinde aşiretler çıkmıştı. 'Şu aşiret devlet yanlısı, şu aşiret devlet karşıtıdır' diye. AKP'nin buna seyirci kalmasını anlamakta sıkıntı çekiyoruz. O uygulama hukuk devletine yakışmaz. Biz biliyoruz o aşiretlerin neden nüfus cüzdanlarına yazıldığını. Gittikleri her yerde nüfus cüzdanları çıkıyor, yetkililer bakıyor, aşiretin devlet yanlısı görünmüşse devletin nemalarından faydalanırsınız, ama devletin zulmüne başkaldırmışsanız siz devlet düşmanısınız, devletin olanaklarından faydalanamazsınız. Bu uygulamalara Parlamentonun seyirci kalmaması gerekir" dedi./son haber