Darbe toplantılarına ilişkin bilgilerin yer aldığı notları ilk kez duyan paşalar, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Ergenekon Davası'ndaki 'en üst' sorgulamanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Sorguya, Özden Örnek'in ve Mustafa Balbay'ın günlükleri konusunda yöneltilecek sorulara hazırlanmış olarak giren 3 kuvvet komutanı, Şener Eruygur'un ofisinde ele geçirilen darbe notları ile karşılaşınca büyük şaşkınlık yaşadı.

ŞENER ERUYGUR SORGUSU

Ergenekon operasyonu ifadelerine başvurulan Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Hava Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın Ergenekon sanığı Jandarma eski Komutanı Şener Eruygur'un darbe toplantılarına ilişkin notlarından da sorgulandıkları ortaya çıktı. Özden Örnek ve Mustafa Balbay'ın günlüklerinde yer alan bilgiler üzerinden başlayan sorguda, kuvvet komutanlarına Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün ifadelerinin de sorulduğu belirlendi.

İDDİANAMEDE YER ALMADI

Kuvvet komutanlarına sürpriz sorgunun ise Jandarma eski Komutanı Şener Eruygur'un bilgisayarında tuttuğu notlardan geldiği ortaya çıktı. 1 Temmuz 2008 tarihinde Ankara'da gözaltına alınan Eruygur'un bilgisayarında, günlüklerde yer alan darbe toplantılarına ilişkin notların bulunduğu öğrenildi. Eruygur'un bu notlarının Ergenekon iddianamesi ve eklerinde yer almadığı ifade edildi.

Örnek'in ve Balbay'ın günlükleri konusunda yöneltilecek sorulara hazırlıklı olarak gelen kuvvet komutanları, Eruygur'un bilgisayarından çıkan notlarla karşılaştı. Komutanların, ilk kez sorgulama sırasında karşılaştıkları bilgiler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedikleri belirlendi.

YENİ İSİMLER BELİRLENDİ

Öte yandan, kuvvet komutanlarının sorgulama sırasında verdikleri bilgilere göre, yeni isimlerin de ifadesine başvurulacağı öğrenildi. Bu gelişme üzerine gözler Sarıkız ve Ayışığı darbe planlarının yapıldığı 2002-2004 tarihleri arasında görev yapan diğer komutanlara çevrildi. Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur, Ayışığı ve Sarıkız darbe planlarından başka Eldiven ve Yakamoz isimli iki darbe planını hazırlamakla suçlanmıştı.

Sıhhiye'deki ofiste bulundu

Ergenekon savcılarının üç eski komutana sorduğu notların Jandarma eski Komutanı Şener Eruygur'un Sıhhiye Orduevi'ndeki odasındaki bilgisayarından çıktığı öğrenildi. Şener Eruygur'un Silahlı Kuvvetler'de görev yaptığı sırada paşalarla gerçekleştirdiğiı bazı özel görüşmeleri bilgisayarına kaydettiği tespit edildi. Bu notların Ergenekon iddianamesinin eklerinde yer almadığı kaydedildi./yeni şafak