İşte yeni kararlar...

Hurdacılardan teknik direktörlere kadar geniş bir yelpazeyi ilgilendiren yasada gece yarısı 14 önergeyle değişiklik yapıldı. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki yasa birçok değişikliği beraberinde getiriyor:

Satış ve devirlerde yeni dönem

Araç alım-satım ve devir işlemleri bundan böyle noterden değil trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılacak. Bu yerlerden yapılmayan her çeşit satış ve devir geçersiz sayılacak. Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlarca siciline işlenmek suretiyle yapılacak.

Ev alırken borca bakılacak

"Silah taşıma ve bulundurma, yapı kullanma izni, bina inşaat harcı, eski eser ve define arama izni, avcılık belgesi, maden arama izni, özel yat kayıtları" gibi işlemlerde vergi borcunun olmadığının ispatı gerekecek. Tapu işlemlerinde de vergi borcu bulunmaması şartı aranacak.

Okullara muafiyet

MEB"e bağlı örgün ve yaygın eğitim yapan mesleki ve teknik eğitim okullarındaki atölye ve uygulama birimleri ile anaokulu, kreş, çıraklık ve halk eğitim merkezlerindeki uygulama birimlerine bağlı döner sermaye işletmelerinin elde ettikleri gelirler nedeniyle 1 Ocak 2008 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arısında Kurumlar Vergisi alınmayacak.

Borçluya yurtdışı yasağı

Vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış tahdidi, 15 bin YTL yerine 100 bin YTL ve üzerinde olan teminat altına alınmamış amme alacağı için uygulanacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunan mükellefler, borçlarını taksitlendirmeleri durumunda, taşıtlarına ait fenni muayenesini yaptırabilecekler, ayrıca denize ve uçuşa elverişli belgesi alabilecek.

Vergi borcu olana işyeri izni yok

Vergi borcu bulunanlar, marka tescili de yaptıramayacak; petrol arama, tekel ve tıbbi ürünleri satma, özel hastane, avukatlık bürosu, özel okul, özel sürücü kursu ve turizm tesisi açma izni alamayacak. Müteahhitlik karnesi, özel TV ve radyo kurma izni, banka ve özel finans kurumu açma izni, sigorta şirketleri izin belgesi, döviz büfesi açma izin belgesi alamayacak.

Özürlüye ÖTV uygulanmayacak

Yurt dışında ölen kişilerin cenazesinin Türkiye"ye girişi sırasında düzenlenen evraktan, damga vergisi alınmayacak. Malul ve engelliler, istisnadan yararlanarak satın aldıkları araçları 5 yıl kullanıldıktan sonra elden çıkarırken ÖTV uygulanmayacak.

Teknik direktörlere vergi indirimi yok

MİLLİ Takım Teknik direktörü Fatih Terim başta olmak üzere teknik direktör ve antrenörler, sporcular için 2017 yılına kadar uzatılan vergi indiriminden yararlanamayacak. Sporculara yapılacak ücret ve ücret sayılan ödemelerden, yüzde 5-15 arasında vergi alınırken, teknik direktör ve antrenörlerin vergileri yüzde 35"e kadar çıkabilecek.

Atletizm, halter, güreş, boks gibi lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporcular ile milli sporculara uluslararası yarışmalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden ise yüzde 5 oranında vergi kesintisi yapılacak.

Kulüplere 10 yıl süre

1 Temmuz 2008 tarihine kadar yapılacak müracaatlara uygulanmak üzere, spor kulüplerinin 31 Mart 2008 tarihine kadar olan vergi ve SSK prim borçları ile bunlara bağlı gecikme cezası ve faizleri 10 yıl süreyle ertelenecek. (HÜRRİYET)